Институции

Община Пазарджик ще има „Зелени патрули“

Написано от ПЗИНФО
Община Пазарджик въвежда нови методи за справяне с проблемите с боклука, обяви на пресконференция кметът Петър Куленски.
Предстои създаването на „Зелени патрули“. Пазарджик ще бъде разделен на 8 зони, като за всяка една от тях ще бъде назначен по 1 отговорник, т. нар. „Зелен патрул“, който ще има зачислени между 100-120 контейнера, които той ще трябва да обхожда ежедневно и да следи здрави ли са , извозен ли е боклукът и празни ли са контейнерите, почистено ли е около тях и хвърлят ли граждани нерегламентирано отпадъци.
В реално време информацията ще бъде докладвана на отговорните органи, които ще реагират на момента да бъдат извозени подминатите струпвания на отпадъци и да бъде докладвано на органи на реда и на чистотата в града.
Зелените патрули ще следят допълнително и за паркиране в паркове, върху зелени площи, градини, върху пешеходни пътеки; разрушаване на настилката на пътя, тротоарите и платното за движение следствие на строителни дейности. Принципът на действие ще бъде идентичен – мигновено подаване на информация към ръководител, към съответната сметопочистваща фирма, МВР и със служителите по Екология на Община Пазарджик.
Ще има глоби, ще има и съвсем нови нива на дисциплина, но ще постигнем чистота в града, дори с цената на крути мерки. Няма да се толерира никакво нерегламентирано изхвърляне на строителни и други отпадъци в нерегламентирани за целта места, категоричен бе Петър Куленски.
Кметът допълни, че от 1 юли започва с подмяна на увредените и негодни контейнери.
Освен това по добрия пример на много европейски и български общини ще стартира инициативата „граждански зелени патрули“.
„В Пазарджик има доста активни граждани, виждаме това от сигналите ви и сме благодарни. Затова искаме да дадем възможност на тези граждани да се включат по-организирано към дейностите по подобряване качеството на чистотата в града и в Общината. Така, вече в синхрон с отговорните за контрола лица, ще можем да подпомагаме функциите на контролните органи в общината и съвместно, като общество, да се сигнализира и да се взима експедитивна реакция от служителите на общината и служители на МВР“, сподели още кметът Куленски.

Коментари