Институции

Община Пазарджик издейства от АПИ отмяна на винетките в пет участъка

Написано от ПЗИНФО

“Подкрепихме жителите на тези села от нашата община, на които се налага да си купуват винетки за нищожни разстояния, за да стигнат до работа или да заведат децата си на училище. Например, разстоянието от Пазарджик до Мокрище, за което се иска винетен стикер е само 700 метра, от Пазарджик до Драгор – 1 километър. Неоправдано е за такива къси разстояния да се заплаща тази такса”, заяви Тодор Попов при срещата си с протестиращите жители на село Мокрище. Днес преди обяд те блокираха главния път, минаващ през селото и спряха движението на преминаващите коли и автобуси.
„Доволен съм, че освен участъците, които поискахме да стопанисваме миналата година, се включиха и още два – до село Драгор и от Дебращица до Паталеница. Общината има ресурс да се справи с поддръжката на тези части от пътната мрежа. Става въпрос за общо около 12 километра допълнителна пътна мрежа. А и щом хората го искат, ние сме длъжни да отговорим на техните очаквания.“, категоричен е кметът Тодор Попов.
По настояване на Община Пазарджик от винетни такси ще бъдат освободени пет, вместо първоначално посочените три пътни отсечки на територията на общината.
Така без задължителната винетка ще се пътува в участъците от Пазарджик до Звъничево, до Добровница и до отбивката за Мокрище, както и от село Черногорово до село Росен. След допълнително проведени срещи, изискването за винетки отпада и за пътните отсечки от Пазарджик до село Драгор и от село Дебращица до село Паталеница.
Решението е факт, след като Община Пазарджик изпрати повторно искане до Агенция пътна инфраструктура, с копие до Министерски съвет, да й бъде предоставена поддръжката за собствена сметка на тези участъци от републиканските пътища и същите да бъдат освободени от заплащане на винетни такси. Искането бе депозирано още в началото на 2019 година, но след като цяла година отговор от пътната агенция не дойде, се наложи кметът Тодор Попов да депозира още веднъж отмяната на винетките в тези участъци, за да спази лично поетия ангажимент към жителите на тези села.
Участъците, в които вече няма да са необходими винетки са част от републикански пътища, утвърдения с Решение № 945 на Министерски съвет от 01.12.2004 г., за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура – винетна такса, на основание чл.10 от Закона за пътищата.

Коментари