Институции

Община Пазарджик изгражда център за децата от улицата

Написано от ПЗИНФО

В рамките на проект „Изграждане на Център за работа с деца на улицата и Приют за лица в град Пазарджик“ ще бъде обновена сграда в пазарджишкия квартал „Изток“. Тя е построена преди 45 години, а след ремонта ще приема деца, които са останали на улицата. За една година ще могат да бъдат приемани 90 деца, като периодът на престой е 4 месеца, в който в центъра ще бъдат по максимум 30 деца.

При символичната първа копка кметът Тодор Попов изтъкна, че с новата дейност ще се увеличи обемът от социални услуги, които община Пазарджик предоставя. В момента общината е в топ на страната по брой и качество на социалните услуги. Според него Центърът ще се намира в кв. „Изток“, защото там има най-много деца, които по една или друга причина живеят на улицата.

Очаква се ремонтът да продължи около 3 месеца. Стойността на предстоящото обновяване възлиза на над 1 500 000 лв., от които 232 000 лв. са национално финансиране, останалите средства са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие.

Създаването на Центъра за работа с деца на улицата ще осигури условия за равен достъп на всяко дете до цялостната мрежа от здравни, социални и образователни услуги и придобиване на умения за самостоятелен живот.

Съвсем скоро ще стартира изграждането на Приют за лица, който също се винанхира по ОП“Региони в растеж“.

 

Коментари