Институции Култура Общество

Община Пазарджик е носител на престижното отличие „Златна монета култура”

Написано от ПЗИНФО

Наградата се връчва по инициативата „Международно културно сътрудничество“. Своето отличие Община Пазарджик получи на официална церемония в ДКТ „Константин Величков“. То се присъжда от Съвета на европейската научна и културна общност, Клуба на българския културен и научен елит и Българския културен център „Ботев институт“, които от 15 години организират номинирането и награждаването на официални церемонии. Отличието Златна монета получават авторитетни представители на българската култура, на образованието и науката.

Отличието Златна монета се изработва в Монетния двор на България, с двустранно златно покритие, на лицевата страна е изобразена отворената книга, като символ на прогреса, а на обратната страна са подредени красивите букви на глаголицата.

Една от културните емблеми на града – АНПТ Пазарджик сложи начало на тържествената церемония.

Община Пазарджик бе отличена за древно и уникално културно-историческо наследство и богата съвременна културна дейност. Специалната златна монета получи зам. кметът Петър Петров.

Златна монета култура бе връчена и на Посолството на Република Португалия в България – за активен културен обмен. На Гьоте Институт при Посолството на Федерална  Република  Германия в България – за дългогодишна културна дейност. Отличие получи и Сатиричният театър „Алеко Константинов“ – за принос към развитието на българската култура.

Публиката в театъра пък се наслади на Концерт-спектакъл на Националния Музикален Театър – София.

 

 

Коментари