Институции

Община Велинград е със запорирани сметки

София-Велинград

Община Велинград е със запорирани сметки и е изправена пред фалит заради натрупани дългове в размер около 20 млн лв . Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов след правителственото заседание. Общината ще  поиска  държавата да й отпусне безлихвен кредит, за да може да покрие просрочените си  задължения към доставчици. 

Фактът  за натрупани задължения е станал известен веднага след местните избори, въпреки че едва сега вече има информация за размера на задълженията, уточни пред радио Пловдив кметът на Велинград Костадин Коев.  Досега общината се е разплащала  с приходите от местни данъци и такси. В един момент обаче това става невъзможно. Най-много са натрупаните задължения към  почистващата фирма – 1. 600 млн , заяви Коев. До края на седмицата той ще сезира Прокуратурата и ДФИ, за да стане ясно как се е стигнало до това състояние и кой е виновен. 

Освен задълженията за почистване, останалите задължения само към доставчици са около 11 млн лв, 1. 300 млн е размерът на друг безлихвен кредит. Общите дългове на Общината  са в размер на около 19 млн лева, подчерта кметът Костадин Коев.  След разговор с представители на ФМ  е взето решение Общината да поиска безлихвен заем, за да се разплати с досавчици. Искането ще бъде за  1 млн 75 000 лв, колкото  е размерът на изравнителната субдидия, която държавата може да приведе преди второто  шестмесечие на годината, подчерта Коев. Основно със средствата ще бъдат разплатени  задълженията към детските градини. На извънредното заседание на ОбС в понеделник ще бъде взето решение да бъде поискан безлихвен заем от държавата, подчерта Коев. Той изрази  увереност, че до два – три месеца Общината ще успее да се справи с проблема и сметките й да бъдат деблокирани, заяви още кметът на Велинград Костадин Коев.  

Коментари