Култура

Общината се включва във финансирането на проучванията в Юнаците

Пазарджик

Община Пазарджик ще се включи във финансирането на проучванията и консервацията на находки на „Селищна могила Юнаците”, съобщи кметът Тодор Попов.

 

През последните години финансовият ресурс е осигуряван от РИМ – Пазарджик чрез Фондация „Балканско наследство” и Министерство на културата. Попов коментира, че тази могила е най-важният обект за праисторията в цялата страна, не само в община Пазарджик, затова увеличаването на археологическия сезон е от съществено значение.

***

„Селищна могила Юнаците“ е обект от първостепенно значение за историческата наука в национален и европейски аспект.

Проучванията на обекта продължават вече 40 години, като в тях са участвали екипи от бившия СССР (1982-2000 г.) и Гърция (2001-2011 г). Интересът към могилата става все по-голям, като през последните години на нея се провежда и полево училище по археология с участници от различни страни – САЩ, Канада, Китай, Франция, Германия.

Археологическите разкопки през последните 10 години показаха, че това място е първообразът на съвременния град – укрепена стена, отбранителни ровове, цитадела, занаятчийски работилници, жилища – все белези на възникващия град. Всичко това се случва още през 4700-4600 г. пр. Хр., т.е. с около 2000 години по-рано от градовете в Микенска Гърция /най-ранните досега в Европа/ и над 1000 години по-рано от градовете в Месопотамия и Египет /най-ранните в света/. Находките са най-различни – глинени съдове, глинени и костени идоли, хора-птици, оръдия на труда, оръжия, накити. Всички те се съхраняват във фонда на Регионален исторически музей-Пазарджик.

Разбира се, не можем да пропуснем най-интересната находка – златното мънисто, открито през 2016 г. в халколитен пласт от около 4600-4500 г. пр. Хр., дало основание на  научния ръководител на проучванията доц. д-р Явор Бояджиев да обяви без съмнение, че това е най-старото обработено злато, намерено до момента в Европа. Находката предизвика вниманието на всички национални медии, които отразиха откритието в централните си новини, отзвук имаше и по света – агенция Ройтерс, Дейли мейл, Нешънъл Джиографик и др.

Коментари