Институции

Общественици, японското посолство и общината засадиха съвместно вишни в парк „Стадиона“ на Деня на Земята

Написано от ПЗИНФО

В Деня на Земята беше отбелязано шестото издание на екологичната акция „Сърце в зелено “ на Ваня Иванова в Пазарджик, по време на която бяха засадени фиданки на японски вишни в парк „Стадиона “.

Със засадените днес японски вишни в парк „Стадиона“ дръвчетата вече станаха 57.

За шестте години на кампанията над 80 дървета са засяти в Пазарджик и за тях се полагат целогодишно грижи. Освен в парк „Стадиона“, те красят двора на ПГ по икономика и мениджмънт, бул. „Христо Ботев“ и други места.

Събитието, организирано от известната със зелените си инициативи с фокус върху децата общественичка Ваня Иванова беше подкрепено от Община Пазарджик и събра над 200 деца и много официални гости.

Сред тях бяха съветникът и заместник-ръководител на японското посолство Такаюки Шинозава и културното аташе Кенто Мураки, кметът Петър Куленски, архиерейският наместник отец Боян, главният експерт в РИОСВ-Пазарджик Цветанка Чочева, германски гости от гимназия „Урсулиненшуле“ от гр. Фрицлар, Германия, ученици от Белово, Септември, Звъничево, Пещера, Пазарджик, няколко детски градини, деца от Общински детски комплекс-Пазарджик – Спортен клуб и стрийт денс „Диамант“, представителна формация „Гласовете на Орфей“ и други.

Инициативата отбеляза полагането на основи за сътрудничество между Пазарджик и Япония чрез културен обмен и широк обзор за образователно и икономическо сътрудничество.

„Щастлив съм да дойда в този богат с историческото си наследство красив град за пръв път. Искам да ви благодаря за поканата и усилията, които сте положили. Вишневите цветове сакура са националното цвете на Япония. Искам да ви благодаря, че тук в Пазарджик за 6-и път засаждате вишневи дървета като част от каузата „Сърце в зелено“. И ще съм ви благодарен, ако засаждането на дърветата заедно с децата, които са нашите бъдещи лидери, им даде възможност да научат повече за културата на Япония.“, сподели с участниците Такаюки Шинозава, заместник- ръководител на мисията в посолството на Япония. „Нашите две страни са пример за сърдечни отношения – вярвам, че днешното събитие ще допринесе за по-нататъшното им развитие. Благодаря на хората на Пазарджик, желая на всички да се грижите за обогатяване на двустранните връзки между нашите две държави.“, допълни Шинозава, като посочи, че тази година се навършват 115 години от първите официални контакти между Япония и България, 85 години от установяване на първите дипломатически отношения и 65 години от тяхното възобновяване.

“За мен е чест да бъда тук, където полагаме основите на културния обмен на Пазарджик с Япония. За нас е важно те да знаят, че в лицето на Пазарджик Япония има приятел и това е основата на много последващи събития“, каза в словото си кметът Петър Куленски.

Коментари