Общество

Обръщението на една лекарка от Пазарджик към бременните жени: Ще сме до леглата и сърцата ви, когато бебетата ви решат да опознаят света около нас

Написано от ПЗИНФО

Д-р Елисавета Генчева отправи послание до своите бременни пациентки:

Скъпи момичета –
бъдещи майки,
Целият екип на АГО“Хигия“, както и аз, разбира се, сме готови по всяко време на денонощието да ви окажем необходимата помощ. Не се плашете, грижете се за себе си, хранете се пълноценно, мислете позитивно, спазвайте указанията, не излизайте без наложителна причина, радвайте се на близките си, целувайте се виртуално…
Винаги можете да разчитате, че няма да престанем да мислим за вас, да ви помагаме и да сме до леглата и сърцата ви, когато бебетата ви решат да опознаят света около нас.

Знаете, че телефонът, Viber – ът и Месинджърът ми работят денонощно.
Заедно можем повече!
Заедно ще се справим!

А ето и препоръките на Министерство на здравеопазването към бременните жени:
Какво трябва да знаят бременните във връзка с разпространението на COVID-19 в България:

– Въпреки наложените ограничения за работата на женските консултации, има задължителни изследвания, които трябва да бъдат извършени от акушер-гинеколог по време на бременност. Такива са ултразвуковото установяване на вътрематочна бременност, ранният биохимичен скрининг (11-13-та гестационна седмица), както и УЗД преглед за фетална морфология (20-22-ра гестационна седмица). Възможни са и други изследвания по преценка на наблюдаващия бременността гинеколог. Във всички тези случаи, касаещи женската консултация, препоръчваме на бременните да се свържат по телефона с наблюдаващия гинеколог или да позвънят в лечебно заведение, в което по принцип се извършва женска консултация, за да запишат час за преглед.
– В случай, че бременната има оплакване или въпроси, свързани с бременността, извън задължителните изследвания, трябва да потърсят по телефона наблюдаващия акушер-гинеколог или да се свържат със специализирано АГ звено.
– При започващ аборт или раждане, раждане в ход и други спешни състояния, бременните жени трябва да потърсят медицинска помощ в най-близкото специализирано звено по акушерство и гинекология или там, където са наблюдавани по време на бременността, или да позвънят на спешния номер 112.
– При симптоми на COVID-19, без акушерски усложнения, бременните трябва да се свържат по телефона със своя личен лекар като всички останали граждани.
– Бременна жена със симптоми на COVID-19 и започнало раждане, или бременна с акушерски усложнения, трябва да бъде транспортирана с помощта на Спешна помощ до лечебно заведение с родилно отделение за получаване на специализирана медицинска помощ. По възможност лечебното заведение трябва да бъде уведомено предварително от Спешна помощ, наблюдаващия акушер-гинеколог или от личния лекар.
Наблюдаващият акушер-гинеколог или личният лекар са длъжни да издават болничен лист за майчинство.
– Начинът на раждане при бременна жена с доказан COVID-19, се определя от акушер-гинеколога в зависимост от акушерските индикации, като при изрично изразено желание на бременната за раждане с цезарово сечение, лекарят е длъжен да се съобрази с нея.
Няма научни данни COVID-19 да се предава от майката на плода.
– На бременните и родилките се препоръчва да спазват с още по-голяма строгост мерките за социална дистанция и висока лична хигиена, тъй като те са по-податливи към инфекции.
Препоръките са предоставени от членовете на Експертния съвет по медицинска специалност „Акушерство и гинекология“.

Коментари