Институции

Областният кризисен щаб реши да бъдат командировани лекари в Спешното отделение на МБАЛ Пазарджик

Написано от ПЗИНФО

Предвид натовареността на Спешното отделение към МБАЛ Пазарджик и в същото време болни и карантинирани лекари, Областният кризисен щаб взе решение медици от другите лечебни заведения да бъдат командировани за дежурства в Спешното отделение на най-голямото лечебно заведение в областта.

Това съобщи областният управител Стефан Мирев след проведеното днес заседание на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19. Отделението е изключително натоварено, то поема спешни случаи от цялата област. Апелът за подкрепа е отправен от Областния кризисен щаб до Сдружението на общопрактикуващите лекари и Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Пазарджик.

До момента броят на заразените с COVID-19 в област Пазарджик е 3 825, съобщи областният управител Стефан Мирев. Той уточни, че общо 1 265 души са оздравели. Починали са 209. Броят на заразените през последното денонощие е 104-ма, 69 са оздравелите за изминалите 24 часа. 186 са общо заразените с вируса медици в региона, като 106 от тях са оздравели.

На домашно лечение към момента са 2 042 души, хоспитализирани са 309, а на интензивно лечение са 21. За изминалото денонощие линейки на ЦСМП са се отзовали на 85 повиквания, като 25 са били за ковид.
Д-р Хюля Шериф, заместник-директор на РЗИ – Пазарджик, посочи, че заболеваемостта към момента е 456,9 на сто хиляди население. 9 са болниците, които лекуват пациенти с ковид. В момента има 184 свободни легла, като от тях 21 са интензивни. 1232 проби – PCR тестове, са направени за миналата седмица.
Извършени проверки от РЗИ са 61, от тях съвместно с ОДМВР са 7, а останалите 54 са самостоятелни. 120 проверки са направени от общините в региона.

В отговор на въпроси д-р Шериф съобщи, че има случаи на ковид и в социалните заведения и старческите домове в региона. В Дома за стари хора в Пазарджик, където има 180 човека – потребители и персонал, са изследвани 38 души, като от персонала 4 са позитивни и има 1 потребител, който е позитивен – той е на хемодиализа в МБАЛ-Пазарджик и на база на него са изследвани останалите лица.

Във Велинград в Първа база на Дома има 4 позитивни от настанените и 1 човек от персонала – той е огняр. Във Втора база отново има 4 позитивни от потребителите, от които 2 са деца. От Центъра за деца и младежи с увреждания в Пазарджик 6 човека от персонала са позитивни и 1 потребител – дете, което е настанено в Детско отделение.

Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Петко Митев съобщи за 85 проверки в обекти за производство на храни, като по думите му не са констатирани груби нарушения. Особено внимание ще се обърне и на обектите за търговия с риба по повод предстоящия празник, ще се проверява за произхода на рибата, както и спазване на основните правила за безопасността на храните.
От страна на ОДМВР през седмицата са направени 634 проверки, съставени са 3 акта за неносене на маски, има 504 протоколи за предупреждение и 4 преписки за неспазване на карантина.

Коментари