България

Обаждане на 112 в България спаси българин в Белгия

Написано от ПЗИНФО

За последното денонощие в системата 112 са регистрирани  7 977 обаждания на граждани, от които 1 466 – от компетентността на полицията.

В резултат на осъществена бърза връзка от оператори на Дирекция „Национална система 112“, снощи към 21.00 часа планински спасители откриха загубили се две шестнадесетгодишни момчета на Витоша. Два часа по-рано те сигнализират на телефон 112, че са загубили ориентир. Благодарение на внедрената разширена мобилна локализация (Advanced mobile location – AML) младежите са открити за по-малко от два часа и транспортирани до хижа „Алеко“.

Служителите на дирекцията незабавно предали и сигнал за припаднал български гражданин в белгийския град Шарлероа, получен на телефон 112 в 06.16 ч. тази сутрин. Бил в тежко състояние, след като при падане е ударил главата си. Пострадалият успява да се обади на колега в България, който подава информацията на спешния номер. Незабавно сигналът е предаден от Районен център 112 София на телефон 112 в Белгия, а от там –  на Спешна медицинска помощ за оказване на необходима и адекватна помощ.

 

Коментари