Общество

НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград с приз за феърплей от горската олимпиада

Написано от ПЗИНФО

Сараево

В Сараево се проведе 14-та горска олимпиада за ученици. Олимпийско Сараево посрещна 104 участници от 9 страни, представящи 26 отбора.

За първи път на горската олимпиада имаше и българско участие. Право на участие в престижната надпревара добиха четирима възпитаници на НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград.

Дванадесетокласниците Иван Гогов, Хасан Барутчиев, Николай Лявов и Владимир Николов представиха достойно своето училище и България. "Нашите момчетата бяха абсолютни дебютанти на международно състезание от толкова висок ранг, но напълно оправдаха доверието, което им бе гласувано", категорични са от училището.

Ръководител на българската делегация бе инж. Надежда Ганчева – заместник-директор на НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград. Треньорският щаб бе съставен от преподавателите на гимназията – инж. Цветан Чечев, инж. Ася Линчева и инж. Филип Устабашиев.

В първия ден на състезанието учениците се надпреварваха в две дисциплини – „Поваляне на дървесно стъбло“ и „Прецизно рязане“.

Вторият състезателен ден предложи още три дисциплини – „Сглобяване и разглобяване на моторен трион“, „Комбинирано рязане“ и „Кастрене“.

В генералното отборно класиране победи един от отборите на Австрия, следван от Словения и Италия. В класирането по нации след тях завършиха Чехия, Хърватия и Сърбия. България пък изпревери общо 8 тима. Зад велинградските ученици останаха домакините от Босна и Херцеговина, които участват за пети път в горската олимпиада, Северна Македония, както и по три отбора от Австрия и Италия.

В индивидуалното класиране в топ 60 се класираха участници от България– Иван Гогов и Хасан Барутчиев.

По време на закриването на 14-та горска олимпиада тимът на НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград бе отличен с приз за „Феърплей“ от организаторите.

Следващото издание на състезанието ще се проведе през месец април 2020 г. в Австрия.Българският отбор натрупа ценен опит от състезанието и създаде много нови приятелства и разшири своите контакти с училища от цяла Европа.

 

Коментари