Култура

Незабравима седмица за Ансамбъл „Пазарджик” с обичта и сцената на Международния фолклорен фестивал в Истанбул

Пазарджик, Истанбул Успех, спомен за топлината и обичта на съседите, незабравими преживявания и много нови приятелства донесе Ансамбъл „Пазарджик” от участието си в ХVІ-я Международен фолклорен фестивал в Бююкчекмедже, Истанбул. Разбира се, пазарджишките любимци остават верни на себе си с поредното отличие и признание от жури и публика. За незабравимите дни на Мраморно море разказва художественият ръководител на Ансамбъл Пазарджик, Атанас Чолаков:

Изключително впечатляващ и изключително организиран фестивал. Участваха 25 държави от Европа, Америка, Азия, Африка. Представители на България бяхме само ние, Ансамбъл „Пазарджик”. Мотото на фестивала беше „Любов между хората – мир за всички!”. То се афишираше непрекъснато, на всички прояви в рамките на форума. Участниците бяха над 1200 души, а организаторите – 120 души. При закриването всички грижили се за организацията бяха наградени. През фестивалните дни всяка вечер изтъкнати творци също бяха награждавани. Една сънародничка-скулптор беше сред тях, лекари, актьори от Турция. Всеки ден предлагаше нещо ново.

А вечерите след концертите на брега бяха незабравими. Те бяха тематични. Имаше вечер в черно и бяло, на която всички трябваше да са облечени само в тези цветове, маскарадна вечер, кънтри вечер. Последната се провеждаше всяка вечер и предлагаше изяви на съставите. Още първия ден, когато Ансамбъл „Пазарджик” пристигна в Истанбул, се включихме в дефиле в центъра на града. Дефиле имахме и на Златния мост, носещ името на султан Сюлейман. Строен е още в древността, когато са правели пътя от Азия до Европа. На моста се бяхме събрали всички състави. От него наблюдавахме авиошоу.

Изяви имахме почти всяка вечер в Амфитеатъра, който се казва Фестивален комплекс. Само публиката там е 5 хиляди зрители, а сцената е огромна и с много модерно оборудване. Нашият концерт от конкурсната програма беше на 4 август в театъра Ататюрк Културен център в Истанбул.

На 8 август беше заключителната вечер, на която се връчваха наградите. Много запомняща се вечер. Огромна сцена с три видеостени, в залата 5000 зрители, а зад сцената на улицата още 3 видеостени и 5000 зрители. Страхотно отразяване, много медии и реклама. Дадоха ни веднага всички електронни материали от фестивала на DVD и СD.

Това което много ни зарадва беше, че през цялото време ни се обаждах сънародници, живеещи в Истанбул или околните градове и села. Идваха специално, за да гледат нашите, български изяви. Много стоплящо е, че българите там с радост дойдоха, за да се докоснат до родното.

Като цяло фестивалът, продължил от 31 юли до 8 август беше много натоварващо преживяване, но и много удовлетворяващо защото ние спечелихме престижната втора награда. Първата отиде при испанците, втора – при нас и представителите на Грузия, а трета – Гуам и Румъния. Много интересен и много различен фолклор. Смятам, че Ансамбъл „Пазарджик” даде всичко от себе си, за да се представи достойно. Наградата ни е за цялостно представяне. Един от членовете на журито се пошегува неофициално, че първата награда е ясна, но втората е истинската, така че може да се каже, че ние сме взели най-престижната. Ние представихме в конкурсната програма „Рано рани Свети Георги”. Иначе в останалите вечери на концеритите представяхме други неща. Бил съм на много конкурси и фестивали у нас и в чужбина, но никога на толкова мащабен форум. Кметът на Бююкчекмедже, който присъстваше на всички вечери постоянно напомняше мотото на фестивала „Любов между хората – мир за всички!”

Извън забързания ритъм на фестивала имаше много срещи и пресконференции, среща с кмета на Бююкчекмедже, с президента на фестивала. С кораб пътувахме по Босфора до Анадолската част на Турция. Изключително топло и добро отношение към всички участници. Останахме много доволни – уморени, но доволни.

Коментари