Спорт

Невероятен Хебър отстрани Аркада след успех в Румъния

Написано от ПЗИНФО

Българският първенец Хебър (Пазарджик) пръдължава в трети квалификационен къг на Шампионска лига! Волейболистите, водени от Камило Плачи, победиха като гости румънския Аркада (Галац) с 3:0 (27:25, 25:23, 17:25, 25:22). Така след загубата с 0:3 у дома, „тигрите“ стигнаха до Златен гейм, който отново се игра в залата на румънския опонент.

 

Нашите обаче бяха неудържими! Запазиха възходящата си линия, удържаха на всички атаки на съперника и спечелиха Златния гейм с 15:10.  С това Хебър отстрани Аркада и продължава своя път към влизане в групите на най-престижния европейски турнир.

 

Родните представители отново показаха шампионски манталитет. Те съумяха да се вдигнат от тежката загуба в Пазарджик и да се съберат за реванша.  Демонстрираха класа, дух и стабилност в най-важните моменти. Тодор Аллексиев бе основен двигател в атака, като бе неудържим. Вторият диагонал Трифон Лапков, който замени Петър Премович във втория гейм, направи много силно включване, като се видя, че ще се бори за доверието на Камило Плачи. Якопо Масари показа стабилност в атака и страхотен сервис, който помогна за успеха в трудни моменти. Ники Николов и  Виктор Йосифов се справиха отлично в центъра, като допринесоха за цялостната картина.

 

Стартов състав на Хебър: Александър Туш, Петър Премович, Якопо Масари, Тодор Алексиев, Виктор Йосифов, Николай Николов, Теодор Салпаров – либеро (Иван Латунов, Добромир Димитров, Мартин Симеонов, Трифон Лапков).

 

Първият гейм в битката бе изключително важен. Двата съперника стартираха с голяма мотивация, което доведе до голяма оспорваност. Играта вървеше буквално точка за точка през цялото време, като имаше минимална смяна на водачеството. Това продължи до 23-23. Влезлият за сервис Добромир Димитров се справи отлично, като единичен блок н Якопо Масари донесе предимство за Хебър 24:23. Вторият сервис на Димитров също бе много добър на румънците се пребориха за равенството 24:24. В решителните минути Хебър показа характер, а опитът натежа. Тодор Алексиев бе неудължим в атака, като в най-важните моменти отбеляза последните две точки и „тигрите“ надедляха с 27:25.

 

Успехът стопи напрежението в родните представители и те заиграха още по-добре. Камило Плачи прибягна до смяна и на поста диагонал се появи Трифон Лапков. Нашите намериха ритъма си и започнаха да диктуват темпото. Румънците бяха  билизо, но след двадесета точка пазарджиклии не позволиха противодействие. Сервисът на Трифон Лапков, включително и ас даде важно предимство, а Тодор Алексиев отново бе неудържим и завърши гейма с победната точка.

 

Притиснати до стената румънците се вдигнаха на щурм и изнедадаха нашите в третата част. След равностойно начало противника се откъсна в резултата 8:6. Домакините натиснаха сервиса и пробиха посрещането ни. ТНашите не успяха да излязат от настъпилия срив. Това доведе до точкова серия и те поведоха с 21:15. До края румънците устискаха и спечелиха, като намалиха с 1:2.

 

Четвъртата част бе ключова. Хебър обаче показа класата си и хорактер на боец! Големият опит си каза думата в именно в този момент. Румънците поведоха със 17:14, но „тигрите“ направиха обрат. Нашите съумяха да излязат от трудното положение, като след сервис на Масари изравниха при 18:18. Ново отлично включване на Трифон Лапков в решителните моменти спомогна, а Тодор Алексиев бе във вихъра, като Хебър надедля с 25:22 и спечели мача с 3:1.

 

В Златния гейм българският шампион бе неудържим! Най-важната част започна с ас на Якопо Масари, който даде тон за отличното представяне. Блокадата ни бе като стена за съперника, а румънците започнаха да грешат. Нашите продължиха възходящо и поведоха със 8:3. Докрай волейболистите ни запазиха стабилност и разгромиха съперника, като спечелиха убедително Златния гейм и продължават мечтите си за груповата фаза на Шампионска лига./Bgvolleyball.com

 

 

 

 

Коментари