Общество

На 1 август РЗИ открива Седмица на кърменето

Пазарджик Вече 10 години Здравната инспекция подкрепя инициативите по повод Световната седмица на кърменето. Този своеобразен юбилей ще сложи началото на тазгодишната седмица, посветена на естественото хранене на децата, с дискусия за ползите от кърменето.

 

Събитието ще се проведе съвместно с Комплекса за социални услуги за деца и семейства, откриването е на 1 август от 10,30 ч. в КСУДС гр. Пазарджик. Ще бъде показан филмът  „Гърдата – най-доброто“, предоставен от Националната асоциация по кърменето. 

Бъдещи майки и кърмачки ще си дадат среща на Бебешко кафе – в петък, 4 август, от 10,30 ч. в заведение „Аляска“ /зад „Космополитен“/, с цел обмяна на ценни практики и съвети. 

През целия период на кампанията в АГ-отделенията в болничните заведения в града експерти от РЗИ ще предоставят информационни материали.

Световната седмица на кърменето е глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето, която се отбелязва от 25 години насам в първата седмица на месец август. 

Тази година мотото е: „Подкрепяме кърменето заедно“. Кърменето дава най-добрия старт в живота на бебетата и има дългосрочни ефекти както за здравето и благополучието на детето, така и за кърмещата майка и за обществото като цяло. Кърменето е оптималният начин за храненена бебетата – здравословен, екологично чист, незамърсяващ околната среда, икономически изгоден. Някои факти за кърменето:

Кърмата е безопасна и е сигурен източник на хранителни вещества

Кърменето е начин за хранене на бебетата, който не натоварва семейния бюджет.

Кърмените деца получават оптимално хранене и защита срещу инфекции.

Коментари