Институции Култура

Националната награда за поезия „Никола Фурнаджиев“ очаква творци

Пазарджик Общината обявява конкурс между творци и средношколци от областта във връзка с връчването на Националната награда за поезия „Никола Фурнаджиев“ през месец май, съобщи кметът Тодор Попов. Литературните дни на името на поета ще се проведат на 26-27 май, когато ще бъде връчена и Националната награда за поезия. Конкурсът е в следните раздели:

 

– За  поезия – три награди

– За белетристика /разказ, новела, повест, есе/ – една награда

– За публицистика – една награда

– За средношколска поезия – три награди.

Националната литературна награда за поезия „Никола Фурнаджиев” тази година ще бъде връчена на 27 май. Тя е учредена от Община Пазарджик през 1981 год. Нейни досегашни носители са: Димитър Методиев, Първан Стефанов, Иван Динков, Иван Цанев, Константин Павлов,  Христо Фотев, Воймир Асенов, Евтим Евтимов и Борис Христов, Никола Инджов и Борислав Геронтиев.

От Община Пазарджик са изпратени до различни творчески институции и до литературни издателства писма за номинации.

Наградата се присъжда на български поет за цялостно литературно творчество, постижения  и  принос към поетическото изкуство.

По изключение  може да бъде присъдена и на чуждестранен автор за особени заслуги към популяризацията на българското поетично слово, лично творчество и публикации, свързани с България.

 

Коментари