България Институции Общество Политика

Народният представител Десислава Костадинова: Да си отговорим на въпроса искаме ли да спре поетият път на развитие на държавата?

За параметрите на бюджета за 2019 година и политическата обстановка в страната, Радио „Фокус“ – Пазарджик потърси за коментар народния представител от ГЕРБ Десислава Костадинова.

Фокус: Госпожо Костадинова, намираме се между първо и второ четене на Бюджета за 2019 г. Вече сме коментирали с вас, че това е най-добрия бюджет за последните години. Въпреки това в страната има протести, хората недоволстват.

Десислава Костадинова: Нека първо си припомним, че живеем в демократична държава, в която протестите са нормална форма за изразяване на недоволство. Проблемът е, когато с тази форма се спекулира. Защото да говорим за ниски доходи, когато държавата не прави нищо те да се увеличат е едно. Но да има реално увеличение в редица сектори, а от 1 януари ще имаме актуализиране на възнагражденията в администрациите с 10%, в това число полиция, пожарна, военни, съдебна охрана, 15 % за медицинските работници и лекарите, 20% за учителите. Да се отчита средна работна заплата за страна над 1200 лв и да се протестира просто, за да се търси криза вече е съвсем друга тема. Тези, които искат оставка на правителството реално искат да създадат не само политическа криза. Знаете какво ще последва, нали? Ще върнем отново държавата назад, ще се загуби последователността и устойчивостта на управленските решения. И кой ще спечели от това? Деструктивните сили. Това ли искаме? Да няма по-високи пенсии и заплати? Да не се изпълни програмата до 2021 г? Да спрем икономическия растеж? Да, заплатите у нас са най-ниски в Европейския съюз, но за това си има причина, нали? Когато Европа е създавала икономика, у нас тя е разрушавана. Необходимо ли е да припомням какво се случи между 1990 г. и 2009 г.?

Това са 20 години на разруха, на съсипване. ГЕРБ тръгна не от ниво 0, а под него да възстановява държавата, да създава икономика – подобрява се инфраструктурата, работи се отлично по европейските програми, привличат се външни инвеститори, разкриват се нови работни места, отчитаме минимални нива на безработицата. За първи път по бюджета за общественото осигуряване говорим, че има достатъчно средства от осигуровки, които да поемат плащанията в този сектор. Нищо не може да се случи с вълшебна пръчица. Иска се воля да се правят реформи, желание да работиш в полза на обществото, а не в собствена угода. Без да съм говорител на правителството, ще цитирам няколко решения от последното заседание. Разбира се това, което предизвика най-големи вълнения – добавките от 40 лв., които ще получат над 1 300 000 български пенсионери, което сумарно е близо 52 милиона лева. Но пари ще има за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати на директорите на общинските детски градини, училища, центрове за подкрепа за личностно развитие и центрове за специална образователна подкрепа за 2018 г. Сумата е почти 4 милиона лева. Тези средства са за допълнителната работа по механизма за връщане на учениците в училище. Един от приоритетите на това правителство е образованието. Тук ще припомня, че за първи път се осигуряват средства за шкафчета във всички начални и основни класове, за да се олекоти ученическата раница, като част от материалите стоят в училище, в индивидуалното шкафче на всеки ученик. От кога говорим за този проблем, ами въвеждането на електронните учебници и реалната възможност за тяхното използване от края на миналата учебна година?

Няма тема, в която да нямаме реални действия и ние в парламента да не сме оказали подкрепа, вземайки правилните и полезните решения. Правителството одобри допълнителни средства в размер на 1 300 000 лева за 2018 г. за изпълнението на национална научна програма „Иновативни нискотоксични биологично активни средства за прецизна медицина“ (БиоАктивМед). Изследванията в рамките на програмата се очаква да доведат до създаване на нови и съществено подобрени продукти, получени от природни източници.  600 000 лв. бяха отпуснати за финансово осигуряване на дейности по националните програми „Оптимизация на училищната мрежа“, „Осигуряване на съвременна образователна среда“ и „Без свободен час“.  Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 4 374 000 лв. по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за 2018 година за разплащане на доставени противоградови ракети. С друго Постановление правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2018 г. в размер до 8 000 000 лв. за финансиране извършени експертизи от вещи лица и преводачески услуги, свързани с работата по наказателни производства. Приетата информация за касовото изпълнение на държавния бюджет показва положително салдо към месец септември в размер на 2 милиарда и 700 милиона лв. Общата сума на данъчните постъпления, включително приходите от осигурителни вноски, възлиза на 23 988,4 млн. лв., което представлява 77,0 % от планираните за годината данъчни приходи. Съпоставено с данните към месец септември 2017 г. данъчните постъпления нарастват номинално с 9,8 % (2 131,8 млн. лева).

Фокус: Наистина през последните седмици се рисува една много позитивна бюджетна картина, но как ще убедите хората, че няма основание за техните протести?

Десислава Костадинова: Когато фактите говорят и боговете мълчат. Когато показателите сочат възход, значи е така. От 1 януари ще имаме 10% увеличение на доходите в бюджетната сфера. Общините ще получат 500 млн. лева повече, близо 400 милиона лева ще струва увеличението на учителските заплати, 150 милиона лева за хората с увреждания, повече пари има за култура, за здравеопазването говорим за бюджет от 5 милиарда лева. Освен това нека погледнем още едни цифри. Дори най-високата цена на горивата сега е далече от цените на бензина и дизела по времето на кабинета „Орешарски“. В същото време минималната работна заплата е с 200 лв по висока, минималната пенсия е по-висока. За увеличената заетост също трябва да споделим, защото днес имаме най-ниски нива на безработица я нас. Очевидно обаче това не се харесва на опозицията. И няма как да се хареса, когато се работи. Всъщност целенасочено се търсят само негативите и много тенденциозно се отхвърлят добрите новини. Да вземем последния доклад на Европейската комисия за България. Мина май някак си между другото, а той е реална оценка на Европа за това, което се прави в България, за напредъка в съдебната система. В тази връзка бих искала да споделя, че приехме на първо четене проекта за промени в Наказателния кодекс, свързани с борбата с домашното насилие.  Допълнихме квалифицираните състави на убийството и телесните повреди с цел инкриминиране на всички форми на домашно насилие, които ескалират до посегателство срещу живота или здравето на лицата. Психическото насилие също се инкриминира, като системното му упражняване ще се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация, а в случаите, когато престъплението е извършено в условията на домашно насилие, се предлага наказанието да е лишаване от свобода до пет години. Въвежда се и инкриминиране на всички форми на системно преследване.

Фокус: Водим този разговор в седмицата на толерантността. Смятате ли, че към момента е изчерпана толерантността на хората към управлението?

Десислава Костадинова: Единственият обективен измерител на това как хората се отнасят към управляваща партия са изборите, те разбира се са измерител и на опозицията. През 2019 г. ние ще имаме възможност цели 2 пъти да видим оценката на хората. Веднъж ще се гласува на избори за Европейски парламент. И тук не мога да не изтъкна работата на евродепутатите от ЕНП/ГЕРБ. Защото докато общия бюджет на съюза намалява, България ще получи повече пари за кохезия. Тези пари ще отидат отново за подобряване на жизнената среда. Не веднъж нашите евродепутати защитиха не просто общоевропейския интерес, а интересите на българите. След това ще имаме местни избори. Местната власт е най-близо до хората. А, както не веднъж съм казвала правителството на Бойко Борисов не разделя общините на наши и ваши. Всички получават средства и във всички се случват положителни промени. В нашата област имаме три общини, които попадат в обхвата на първите три полицентрични кръга на Оперативната програма „Региони в растеж4. Това са Пазарджик, Панагюрище и Велинград. Там се ремонтират улици, обновяват се площади и цели квартали. Община Пещера за съжаление в предишният мандат загуби това предимство и трябваше да се задоволи единствено със средства за саниране по тази оперативна програма. Далеч по-малко средства има по Програмата за развитие на селските райони, където тази община може да кандидатства за инфраструктурни обекти. От другата страна са останалите 8 общини, които нямат възможност да работят с проекти по програмата „Региони в растеж“, получават подкрепа от държавния бюджет, за да се подобрява инфраструктурата в тях. Тоест търси се максималния баланс, така че да няма предимство на един регион пред друг. Мисля, че българските граждани отлично виждат всичко, което се случва у нас през последните години. Процесът за подобряване на живота у нас стартира осезаемо и това се отчита при срещите ми с хората. Да, пак ще се повторя, че би било отлично заплатите да се повишат още повече. Държавата вече го прави в бюджетната сфера. А когато имаме стабилност, това ще се случи и в частния сектор. Защото стабилната икономика е в резултат на стабилната държава.

Коментари