Институции

НАП и Министерство на финансите стартираха Лотария с касови бележки

На 16 ноември 2015 г. НАП и Министерство на финансите дадоха старт на Лотария с касови бележки. Играта ще продължи една година, а голяма награда е лек автомобил. Началото на данъчната лотария съвпадна с професионалния празник на администрацията – Деня на Св. Матей.

 

От НАП призовават своите клиенти да вземат късмета си от касата и обясняват, че в продължение на една година ще подарят 52 смарттелефона – всяка седмица, 12 смарттелевизора – всеки месец и веднъж годишно – лек автомобил. Първият късметлия от данъчната лотария ще бъде изтеглен на 20.12.2015 г. в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ 1, между 9.00 ч. и 10.00 ч. 

В Лотария с касови бележки на НАП се участва с всяка касова бележка за покупка на стока или услуга, направена след 16 ноември 2015 г. Механизмът на лотарията предвижда еднократно създаване на профилв сайта kasovbon.bg, като касови  бележки, без ограничения, се въвеждат на вече регистриран потребител. За да се регистрира касов бон, трябва да се попълнят три елемента: дата, час и стойност на покупката. Колкото повече фискални бона има в профила на участника, толкова по-голям е шансът за награда.

От НАП обръщат внимание, че е много важно хората да пазят касовите си бележки до края на играта, защото ще получават наградите си срещу тях.Всички търговци, издали печелившите касови бележки, ще бъдат щателно проверени, обещават също от НАП.

Лотария с касови бележки е инициатива на НАП, която има за цел да насърчи гражданите да изискват касови бележки при покупките си. По този начин те едновременно ще гарантират правата си при евентуална рекламация на стока, която не отговаря на очакванията им и в същото време, ще стимулират търговците да платят дължимите си данъци и осигурителни вноски.

Пет причини да си вземеш касовата бележка

1. Да вземеш късмета си на касата и да спечелиш смарт телефон, смарт телевизор или лек автомобил като участваш в Лотария с касови бележки на НАП.

2.Така си правиш по-добре сметката. Когато искаш и събираш касовите си бележки, можеш по-ефективно да управляваш собствените си разходи – да съпоставяш цени от различни търговци за еднакви стоки и услуги.

3.Да можеш да върнеш стока, която не ти харесва. Фискалният бон доказва покупката на стоката или услугата, която искаш да върнеш, защото е развалена или не отговаря на твоите очаквания.

4.Да контролираш търговците. Когато искаш касова си бележка, гарантираш, че търговците, от които пазаруваш, ще си платят дължимите данъци. Упражняваш своя граждански контрол.

5.Балансираш финансите си. Като събираш и пазиш касовите си бележки, следиш колко харчиш на ден, съпоставяш с личните си постъпления, грижиш се за баланса приходи-разходи.

Пълният текст на правилата на лотарията са достъпни на интернет страницата  www.kasovbon.bg). Право на участие в играта има всяко физическо лице, навършило 14-годишна възраст към 16.11.2015 г., което пребивава на територията на Република България. Лотарията с касови бележки ще се проведе в периода 00:00:00 ч. на 16.11.2015 г. до 00:00:00 ч. на 11.12.2016 г.  

Коментари