България Общество Спорт

Наливат 2 милиона лева в спортната база на Белмекен

София "Национална спортна база" ЕАД ще инвестира 1 млн. лева собствени средства за изграждане на нова лекоатлетическа писта в спортната база на Белмекен, това обяви министър Красен Кралев по БНТ. Още 1 млн. лева под форма на дарение ще бъдат инвестирани от Кирил Домусчиев в реконструкция на терена и осветлението на футболния стадион, част от базата. Така най-накрая уникалният комплекс ще разполага с модерни съоръжения, адекватни на изискванията на футболни отбори и спортисти от най-висок ранг. По думите на министъра проектите ще бъдат реализирани в рамките на няколко месеца след стопяването на снега и на новите спортни обекти ще могат да се подготвят спортисти за олимпиадата в Рио.

"Без инвестиции в инфраструктурата не можем да развиваме спорта в България. Публичните средства за спорт в момента са недостатъчни, затова трябва да се търсят начини за развиване на публично-частното партньорство, да се привличат инвеститори в спортна инфраструктура", коментира Кралев пред БНТ.

Спортният министър обяви, че в подготвяния нов закон за спорта са предвидени по-облекчени условия за ползване на държавни спортни бази от частни инвеститори, както и срок от 30 години за сключване на договори за концесия при наличие на сериозна инвестиционна програма. Законът ще бъде внесен в НС през март тази година.

„Днес ще знаем името на консорциума, спечелил поръчката за реконструкция на зала "Фестивална", и ако няма обжалване, ще подпишем договор на 3 февруари. На 24 февруари ще бъде обявен и спечелилият поръчката за реконструкция на Зимния дворец, обяви министърът.

Според Кралев на футбола в България е нужен "рестарт". "Собствениците на футболни отбори в България трябва да седнат и да се разберат как трябва да се управлява този спорт. Ако трябва да променят правилата, но след това те да се спазват от всички. Готов съм дори да инициирам и да домакинствам на такава среща", заяви Кралев.

ПЗИНФО припомня, че преди 10 месеца, след силния мартенски снеговалеж, областният управител на Пазарджик обяви, че ще поиска спортната база на Белмекен да премине към община Велинград, която така или иначе се грижи за инфраструктурата там, а данъците се прибират от друга община.

Коментари