Институции Общество

Най-големият саниран блок в Пазарджик беше открит официално

Пазарджик Бели гълъби в небето и по прозорците ознаменуваха откриването на най-големият саниран по Национална програма за енергийна ефективност блок в Пазарджик, на което присъстваше и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Половин година след началото на дейностите, 170-те семейства от шестте входа се радват на напълно нов облик на сградата на ул. „Пловдивска“.

blok_Pld_gulubi

 

blok_Pld_gulubi1blok_Pld_gulubПразникът им беше допълнен, освен от присъствието на министър Павлова, и от това на областният управител Гинче Караминова и кмета Тодор Попов. Официалната церемония по откриването леко се забави не заради очакване на гостите, а заради живеещите наоколо, особено децата, които ги задържаха за снимки. Вече спокойно могат да се хвалят, че освен нов блок имат и селфи с министър, областен управител или кмет. Кметът поздрави собствениците на апартаменти за инициативността и за търпението, поздрави и правителството и министерството на регионалното развитие за последователната политика. Този блок е една от първите стъпки през следващите години Пазарджик да става все по-добро място за живеене, каза Попов. Областният управител Гинче Караминова изрази надежда, че още през тази зима живущите в санирания блок ще усетят ефекта от общите си усилия и сметките им за ток чувствително ще намалеят, а през лятото ще се радват на по-прохладни домове. Министър Лиляна Павлова поздрави хората за това, че са първите в Пазарджик, които са успели да се сдружат и да се включат в Националната програма за енергийна ефективност. Вие не повярвахте в инсинуациите и видяхте, че програмата наистина е за хората. Мога да гарантирам от името на правителството, че програмата ще продължава безплатно до 2018 година, добави министър Павлова. По думите й, интересът в цялата страна нараства и към момента се ремонтират 2000 сгради, а още 3600 очакват финансиране. Лиляна Павлова добави още, че по Оперативна програма „Региони в растеж“ за проекти на Община Пазарджик, чрез министерството, ще бъдат отпуснати 26 млн. лв., а допълнително над 8 млн. лв. ще бъдат осигурени за ремонт на професионалните гимназии в общината.
Откриването, което започна с празничен водосвет, завърши с пускането на бели гълъби в небето. Един от тях бързо се приюти на прозореца на нечий дом.

blok_Pld_saniran


„Многофамилна жилищна сграда с адрес: гр. Пазарджик, ул. „Пловдивска” № 27-39 е с РЗП 13 354,21 кв.м.

Изпълнители на дейността, избрани по реда на ЗОП:

Проектиране и строителство – „СТРОЙМОНТАЖ„ ЕООД –  2 822 011,66 лв с ДДС;

Оценка на съответствие на разработения проект, строителен надзор и инвестиционен контрол – ДЗЗД „РТ Корект“, гр.София с членове на обединение: "Енерджикорект" ЕООД, гр.София, „РТ Консултинг” ЕООД, гр.Пловдив и „Стройинвестконсулт 2013” ЕООД, с.Железница – 63 459,21  лв с ДДС.

Удостоверение за въвеждане в експлоатация № 131/24.10.2016 г.

Към момента в община Пазарджик има подписани 41 договора с ББР за 36 сгради. Заявления за участие в Програмата са подали още 47 сдружения, които очакват одобрение.

Коментари