Общество

Най-високата награда за Веселин от МГ „К. Величков“ в пролетната конференция на математиците

Пазарджик, Плевен Проект на тема „Равнинен принцип за дуалност. Дуални равнинни криви“ донесе в Плевен на ученика от 12а клас на МГ „К. Величков“ Веселин Андреев най-високото отличие на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България, в ученическа секция 45. Научен ръководител на проекта на Веселин е Даниела Монова.

 

След убедителната защита и перфектната презентация, членовете на комисията, съставена от най-големите математици на България, многократно повториха думата „Браво!”, пише в профила си директорът на гимназията Ангел Велков. Наред с грамотата за отлично представяне, връчена от акад. Петър Кендеров, Веселин Андреев грабва и най-голямата награда на състезанието – СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА ЗА УЧЕНИК, НАЙ-СИЛНО ВПЕЧАТЛИЛ ЖУРИТО – едноседмична почивка в луксозен комплекс на българското Черноморие. 

Ангел Велков коментира, че проектът на гимназиалния възпитаник съдържа множество авторски твърдения, примери, задачи и чертежи. Не без гордост училищния директор добавя, че „… са намерени и изследвани дуалните на сложни равнинни криви, като творчески са съчетани знания от аналитичната геометрия, проективната геометрия и диференциалното смятане. Изследванията са на високо научно равнище и не се срещат в математическата литература до момента.“ 

Коментари