Институции Общество

Над 500 български граждани са поискали евакуация от Украйна

Написано от ПЗИНФО

Към момента над 500 български граждани са поискали евакуация от Украйна. 363 са сънародниците ни, които са изявили желание да бъдат евакуирани от Киев и около 150 души – от Одеса. Това заяви заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова на брифинг в МВнР за актуалната информация относно ситуацията в Украйна. Сънародниците ни ще бъдат превозени поетапно с четири автобуса от Киев и с три автобуса от Одеса.„Имаме готовност да продължим с различни варианти в зависимост от това как ще се развие ситуацията на територията на Украйна. Страната ни работи в тясно сътрудничество с посолствата на Румъния, САЩ, Великобритания и Украйна така че да осигури максимално бързо съдействие на сънародниците ни, които желаят да напуснат страната“, подчерта Ирена Димитрова.

Актуална информация за ситуацията в Украйна представи и директорът на Ситуационния център към МВнР Антон Марков. „Всеки момент автобусите от Одеса ще тръгнат към България с около 130 човека. Работим и за осигуряването на още два автобуса, с които утре от града да бъдат превозени още български граждани“, обясни той. Осигурени са и четири автобуса, които към момента са в близост до границата с Украйна и пътуват към Киев. Предприети са и стъпки за опростен режим при влизане в България предвид противоепидемичните мерки, свързани с COVID-19.

В посолството ни в украинската столица също има настанени български граждани, на които българското дипломатическо представителство оказва съдействие.

По време на брифинга заместник-министърът на външните работи съобщи още, че през вчерашния ден позицията на страната ни по кризата с Украйна е представена лично на посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

В знак на солидарност в 19:00 часа сградата на МВнР ще бъде осветена с цветовете на знамето на Украйна.

МВнР

Коментари