Институции Общество

Над 50 т храни от складове и предприятия са унищожени след проверки на БАБХ през ноември

Инспекторите на Българска агенция по безопасност на храните през месец ноември са извършили 15 376 проверки по планов официален контрол (на база оценка на риска) на обекти за производство, търговия на едро и дребно с храни и заведенията за обществено хранене в страната. От БАБХ добавят, че са съставени 173 акта за установяване на административно нарушение и са издадени 794 преписания.

 

В резултат на проверките са възбранени и насочени за унищожаване храни от обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене  – 24 697 кг свинска плешка без идентификационна маркировка и изтекъл срок на годност, 527 кг хрaни от животински произход (свинско и птиче месо, месни разфасовки, месни консерви, млечни, месни и птичи продукти), които са били с изтекъл срок на годност, неправилно съхранение, без идентификационна маркировка или без етикет, 56, 20 кг риба и рибни продукти заради изтекъл срок на годност, без етикети и неправилно съхранение, 10 кг мазнина с неясен произход и без етикет. Унищожени са още 25 кг храни от неживотински произход (сладкарски изделия, шоколадови яйца, пакетирани храни, тестени и захарни изделия), 30 кг брашно, 62 бр безалкохолни напитки без етикети на български език и изтекъл срок на годност.

Спрени от реализация са и  8,5  кг храни от животински произход (месни заготовки, руска салата, кашкавал, шунка, кайма ), 140 л храни от животински и неживотински произход, 54 шоколадови десерти, безалкохолни напитки, маргарин и хлебни изделия, които не отговарят на  Наредба 9/2011 г. Инспекторите са възбранили и 50 кг храни, налични в обект с хранителен взрив, 10 кг турски кори за баница без етикети на български език, 59 кг мюсли и 89 броя храни (принцеси, кюфтета, кренвирши,  близалки и спрей).

От предприятия и складове за търговия на едро са унищожени 50 312 кг (50 тона) храни от животински и неживотински произход.

Общ брой затворени обекти с временно преустановена дейност – 15 за лошо хигиенно състояние и неизпълнение на връчени предписания.

Проверките в първата седмица на декември са 2454. Издадени са 78 Предписания и са съставени 24 Акта за установяване на административно нарушение, като 1 обект е с временно преустановена дейност.

Коментари