България Институции Общество

Над 315 лв се очаква да струва газа през септември, омбудсмана поиска спешни мерки за подкрепа на битовите клиенти

Написано от ПЗИНФО

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен Христов държавата да предприеме спешни мерки за финансова подкрепа на битовите клиенти на природен газ и на топлофикационните дружества с основно гориво природен газ, които осигуряват топлоснабдяване на жилищни сгради.

„Предлагам приоритетно изработване на нова правителствена програма за компенсиране на част от повишените разходи за природен газ на домакинствата и на топлопреносните предприятия. Смятам, че срокът на действие на новата програма следва да бъде поне до края на 2022 г. с разчети за удължаването й до края на отоплителния сезон през м. април 2023 г.“, пише омбудсманът.

Повод за тази препоръка на проф. Ковачева са множеството жалби и сигнали, в които хората търсят помощ заради невъзможност да заплащат високите сметки за топлинна енергия и природен газ.

„С дълбока загриженост се обръщам към Вас по повод безпрецедентното нарастване на цените на природния газ за битовите потребители, както и за топлофикационните дружества, които топлоснабдяват стотици хиляди български домакинства. Само за последните два месеца цената на природния газ, продаван от обществения доставчик „Булгаргаз“ ЕАД, се увеличи повече от два пъти – от 141,76 лв./МВч за м. юни 2022 г. на 298,29 лв./МВч за м. август 2022 г. Официалното заявление на държавното дружество е за ново повишение на цената до 315,61 лв./МВч за м. септември 2022 г.“, подчертава Диана Ковачава.

Тя се аргументира с факта, че битовите потребители на природен газ през м. декември 2021 г. при значително по-ниска регулирана цена на горивото – 102,33 лв./МВтч, са получавали финансова подкрепа от държавата по правителствената Програма за компенсиране на битови клиенти на природен газ и топлофикационни дружества, използващи като основно гориво природен газ, с подпомагане с фиксирана сума на един МВч. Затова те с основание очакват държавната подкрепа да продължи в условията на двойно и тройно увеличение на регулираните цени на горивото.

„Известно е, че действието на правителствената Програма за компенсиране приключи на 31 май 2022 г. С това беше прекратена и помощта за топлофикационните предприятия, които използват като основно гориво природен газ. Стопански ръководители от сектор „Топлоснабдяване“ ме информираха за тежко финансово състояние на някои от дружествата (напр. „Топлофикация – Враца“ ЕАД и „Топлофикация – Бургас“ АД), породено от значителните разлики между прогнозните и действителните цени на природния газ, определени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)“, допълва омбудсманът.

В препоръката си Ковачева подчертава още, че според мениджърите съществува реална опасност тези дружества да се окажат в невъзможност за изпълнение на основното им задължение да осигуряват непрекъснатост на доставките на топлинна енергия, като и че не са изключени и фалити.

Омбудсманът подчертава, че най-голямото предприятие в сектора – „Топлофикация София“ ЕАД, има 421 млн. лв. акумулиран недовзет приход към 31 юли 2022 г.

„Както е известно, КЕВР утвърди рязко поскъпване на топлата вода и парното за клиентите на топлофикационните дружества средно с 30% (без ДДС) за ценовия период от 01.07.2022 г. до 30.06.2023 г., като за „Топлофикация София“ ЕАД увеличението е с 39,99%. Категорично е становището ми, че този ръст прекрачва границите на социалната поносимост. Но дори това екстремно повишение е изчислено въз основа на прогнозна цена на природния газ в размер на 115,67 лв./МВч, а топлофикациите в момента заплащат горивото на два и половина пъти по-висока цена“, допълва омбудсманът с настояването компенсациите да продължат за битовите клиенти на синьо гориво и топлофикационните дружества с основно гориво природен газ, топлоснабдяващи жилищни сгради.

Коментари