Култура Любопитно Общество

Над 150 танцьори от цялата страна изучават северняшки хора във Велинград

Във Велинград започна Третият национален фолклорен семинар, който ще продължи до 4 декември. Тази година обучението е посветено на северняшките хора и ръченици. Ще се поизпотят участниците, като се има предвид, че става въпрос за кръшни и бързи танци, но пък после веселбата ще е още по- бурна, коментираха организаторите. 

Домакин е НЧ “Св. св. Кирил и Методий-1905”, а лектор е добре познатият доц. Георги Гаров, преподавател в катедра “Хореография” към ЮЗУ “Неофит Рилски” – Благоевград. Спецификата на народните хора от Северняшката фолклорна област ще бъда разгледана в теоретична и практическа част, а по време на разучаването ще се използва корепетитор.
Семинарът е организиран от Сдружение “Пролетно хоро” с председател Иван Пещерски и със съдействието на читалището в кв. Чепино. Аделина Пещерска, която е хореограф на фолклорния ансамбъл “Чепино” сподели, че се очакват над 150 участници в семинара, като повечето от тях ще бъдат предимно хореографи, но могат да се включат и любители-танцьори от самодейни състави и ансамбли. Сред поканените ще има гости от Стара Загора, Нова Загора, Ямбол, Бургас, Пещера, Дупница, Попинци, както и от двата велинградски танцови клуба “Надежда” и “Росица”.

Коментари