Site icon pz-info

Мустафа Карадайъ подкрепи инициативата на Кирил Балдев за събиране на книги за читалища

Пазарджик Кампанията на десетокласника от ПМГ „К. Величков“ – Пазарджик Кирил Балдев за събиране на книги за читалища в малки населени места, беше подкрепена с дарение от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. На събитието присъства и кметът на община Пазарджик, Тодор Попов.

Мустафа Карадайъ обясни, че е научил за инициативата на ученика от интернет и социалните мрежи и е потърсил съдействието на Община Пазарджик, за да се срещне с него.

„Особено бях впечатлен, че един млад човек на седемнайсет години се е заел с такава дейност. Книгата е знание. Тя не остарява. Хартията остарява, но книгата – не. Идеята ни е да се включим в кампанията на Кирчо и да съдействаме тя да бъде по-успешна, а не самите ние да провеждаме такава“, подчерта Карадайъ. Освен книгите той направи и личен подарък на Кирил Балдев – мобилен телефон, за да има постоянна комуникация  с хората, които искат да помогнат, и с читалищата, които имат необходимост от книги.

 

Кметът на Пазарджик Тодор Попов добави, че Кирил е поредното доказателство, че в общината има активни млади хора, което е чест за местната общност. Неговият принос в кампанията на ученика е ваучер на стойност 100 лева, с които да бъдат закупени книги за следващото дарение. Кметът увери, че когато става дума за подобни каузи, всички които искат да помогнат ще срещат подкрепа и от Общината.

Двамата с Карадайъ поздравиха ученика за това, че е посветил времето и енергията си на  „смислена кауза“.

Кирил Балдев сподели, че идеята му се зародила, след като при пожар изгоряла библиотеката в читалището в с. Мененкьово. „Тогава много хора откликнаха и това ме подтикна да продължа напред и да вярвам, че в днешно време има и добри хора, припомни си той. Кампанията продължава, като в рамките й, до момента десет читалищни библиотеки са получили книги от даренията. По думите на Кирил Балдев „младите хора трябва да мислят за живота си като нещо ценно, да се образоват всеки ден и да отделят поне един час на ден, за да четат книги“.

Коментари