Избори

Мустафа Карадайъ от Сърница: Да извадим България от кризата, за да се върнат младите

Написано от ПЗИНФО

Европа приема правила, заделя средства, но те не стигат до малкия бизнес, до малките земеделци, до малките общини в България. Защо? Защото ДПС не е във властта, за да подготви оперативните програми за европейските инвестиции. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на предизборна среща в Сърница. В нея участваха евродепутатите от ДПС Искра Михайлова и Атидже Вели, социалният експерт д-р Хасан Адемов и Небие Кабак, втора в листата за Пазарджик. Водач на листата е Делян Пеевски.

Оперативните програми и Планът за възстановяване и устойчивост трябваше да бъдат разписани и до края на 2020 г. да бъдат внесени в Европейската комисия. Сега сме 2023 година, а те все още не работят, каза Карадайъ.

Той припомни, че през 2020 г. управляваше ГЕРБ. Когато видяхме, че не могат да разпишат оперативните програми и Плана за възстановяване и устойчивост, през септември от трибуната на НС призовахме да се състави експертен кабинет с експертите, отговарящи за еврофондовете, на всички парламентарни групи, върна лентата Карадайъ.

Какъв беше резултатът? Бойко Борисов искал да си изкара целия мандат, защото два пъти преди това не успявал, посочи Карадайъ. И подчерта: „А грижата за хората къде остава? Неговото его е по-важно от проблемите на хората, общините и държавата.“.

След това дойдоха едни, които се самонарекоха умни и красиви, „промяна“, но видяхме, че тя е лошото към по-лошо, продължи Мустафа Карадайъ. Какво направиха те? Няма оперативни програми, няма План за възстановяване и устойчивост. Нещо повече в Плана за възстановяване и устойчивост имаше 500 милиона за малките земеделци – заделени за напояване. Те задраскаха поливното земеделие и сложиха 600 млн. за батерии на един олигарх, заяви Карадайъ.

Те не мислят за малките земеделски производители, a за един олигарх, възмути се лидерът на ДПС.

Мустафа Карадайъ напомни, че когато ДПС бе във властта в периода 2001-2009 г. България постигна стратегическите си цели – членство в НАТО и ЕС. Експертите на Движението разписаха оперативните програми за първия програмен период – 2007-2013 г.. Договорихме ги с Брюксел, за да дойде един да обикаля с джипката и да реже ленти, каза Карадайъ.

Той заяви още, че експертите на ДПС подготвиха и оперативните програми за втория програмен период – по време на правителството на Орешарски, в което Движението участваше.

60 милиарда лева чакат сега България в Брюксел. Само че от некадърно управление тези пари не са стигнали до вас. Какво е решението на тази задача? ДПС да участва във властта, за да могат тези средства да стигнат до бизнеса и хората, каза Карадайъ.

Той посочи, че днес дългът на държавата е над 40 милиарда лева. Ситуацията сега много прилича на онази през 2001 година, когато след приватизацията икономиката бе разбита, инфлацията – растяща, цените – високи, заплатите – ниски, а работните места – несигурни.

ДПС дойде на власт, когато дългът на държавата беше над 17,5 млрд. лв. След два мандата в управлението дългът на страната беше само 1,5 млрд. лв. За 8 години участие във властта сме върнали 16 милиарда дълг, средно по 2 милиарда на година, припомни Карадайъ. Нещо повече – оставихме 8,5 милиарда лева във фискалния резерв, допълни той.

След това за 10 години еднолично управление на ГЕРБ дългът на държавата скочи с 20 милиарда лева – средно по 2 милиарда дълг трупаха на година, каза Карадайъ. И цитира още една страшна статистика, резултат от едноличното управление – последното преброяване показа, че 800 000 души ги няма в България, напуснали са страната ни.

Затова казахме, че моделът на едноличното управление е лош и трябва да си отиде, заяви Карадайъ. И допълни: „После дойдоха едни, някои им казват шмекери, други – шарлатани, които уж искаха да променят модела ГЕРБ, а се оказа, че и те искат еднолично и еднопартийно да управляват. Щели сме да правим избори, докато те не станат 121, за да управляват сами. Но народът е мъдър. Той казва на последните избори: „Писна ни от едноличното управление“. И от април 2021 г. произвежда една и съща структура на парламента, в която никой не може еднопартийно да управлява.“.

Затова ние трябва да се представим на тези избори толкова добре, че категорично да бъдем във властта. И ще бъдем във властта, заяви Карадайъ.

За да влезе България в еврозоната и в Шенген, ДПС трябва да участва във властта, допълни той.

Лидерът на ДПС специално се обърна към младите хора. Темата образование е в пряка връзка с реализацията на младия човек. Трябва да видим какъв модел на образование е нужен на България, за да може младите хора да имат реализация тук, в Родината, категоричен бе Мустафа Карадайъ. Да обиколят целия свят, да се образоват, да учат, да получават професии, опит, практика, но да искат да се връщат тук в България. В Сърница да прилагат онова, което са научили, за това иде реч, каза още лидерът на ДПС.

Можем да направим това с много акъл, с разум, отговорност и в диалог, обобщи Карадайъ.

ДПС е с номер 13 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Коментари