Култура

Музеят представя изложба на Националния музей на образованието в Габрово

Написано от ПЗИНФО

На 23 май 2023 г. от 17.00 часа в централната сграда на Регионален исторически музей – Пазарджик, пл. „Константин Величков“ № 15, ще бъде открита мобилната изложба на Национален музей на образованието – Габрово „…И ний сме дали нещо на светът…“.
Изложбата гостува в град Пазарджик по повод на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

На 24 табла са представени моменти от живота и делото на светите братя Кирил и Методий, създаването на славянската писменост и почитта към делото им в България и европейския свят.

Въвеждащите текстове към таблата дават богата информация за ключови моменти от извънредно трудната борба между Изтока и Запада, когато възниква трета цивилизация – славянската. Заедно с цветните фотокопия на стенописи, гравюри, икони, миниатюри и с цитати от произведения на старобългарски автори се постига стройно изградена композиция, която убеждава посетителя, че култът към светите братя и техните ученици е най-старият, но и най-трайният в нашата история.

Историята на празника на славянските просветители е оригинално представена чрез подробна карта на селищата, където се е чествал през Възраждането. Изложбата представя текста на Апостолическото послание на Папа Йоан Павел II, с който през 1980 година двамата братя са провъзгласени за съпокровители на цяла Европа. Могат да се видят изображения на Самарското знаме (единственото бойно знаме с ликове на просветители), орден и почетен медал с техните ликове и паметници.

Изложбата може да бъде посетена до 30 юни 2023 г., в работни дни – от 9,00 до 17,00 ч., събота и неделя – от 10,00 до 17,00 ч. Телефон за връзка и заявки: 034/443 108 (вътрешен 103).

Коментари