Култура

Музеят представя етнографията на Ихтиманския край

Днес от 13.30 ч. в Етнографската експозиция на РИМ-Пазарджик, ул. „Отец Паисий” №8, ще бъде открита гостуващата изложба „Етнография на Ихтиманския край”.

Тя е създадена през 2010 г. по поръчка на Исторически музей – Ихтиман от художествено ателие „Антония Лафчийска” с ръководител Елза Балджийска и представя традиционните носии от района.

Посетителите ще имат възможност да видят зимни и летни традиционни носии, младоженска и булчинска носия, както и носия от Самоковско.

Изложбата е придружена и от колекция на ИМ-Ихтиман на традиционни писани яйца. В Ихтиман е запазена традицията да се изписват яйца за Великден с пчелен восък върху бяло яйце. С колекцията си от писани яйца музеят участва в редица международни фестивали и изложби – Национален етнографски музей София, Етнографски музей – Варна, Регионален етнографски музей – Пловдив, Музей за история на София, Исторически музей – Етрополе, Етнографски фестивал на занаятите – Будапеща, Унгария, Български културен институт – Берлин, Германия, Дом на нациите – Москва, Русия, Национален музей – Прага, Чехия и др.

В изложбата ще видите два модела на писане – боядисани червени яйца с геометрични фигури и отстранен восък, както и бели, рисувани с цветен восък с флорални мотиви. Голяма част от образците са изрисувани от майсторите-сътрудници на музея – Мариела Иванова и Вяра Колчева.

Откриването на изложбата ще бъде съпроводено с демонстрация на изписване на яйца по традиционна технология, характерна за региона на Ихтиман. За предварително записване на групи, желаещи да се включат в работилницата по изписване, заявки на телефон: 034/ 44 57 19.

Изложбата ще бъде отворена за посещение до 27 май 2016 г.

Коментари