Култура

Музеят в Стрелча излага картини на Златю Бояджиев, рисувани в града

Стрелча Картини на Златю Бояджиев, тракийско злато и сребро ще бъдат изложени за първи път в Стрелча, съобщават от Общинска администрация. Картините са пейзажи, рисувани с маслени бои.

Една от картините е нарисувана от двете страни и представлява две отделни композиции, като по този начин картините стават шест, нарисувани върху пет основи. Създадени са през 1952-1954 г., когато Златю Бояджиев е бил на почивка в Стрелча. Художникът е дарил творбите си на града и от години те се съхраняват в сейфа на Община Стрелча. По разпореждане на кмета Иван Евстатиев картините са извадени, а заедно с тях кметът Евстатиев и служителите откриват в сейфа уникални сребърни и златни предмети.

 

„Бяхме шокирани и същевременно изненадани. Толкова години картините на ненадминатия Златю Бояджиев са останали скрити и забравени за поколенията. В сейфа открихме и 31 сребърни апликации от колесницата, намерена в Жаба могила. Това е станало при разкопките през 1976-та година, направени от Георги Китов. В Стрелча имаме общо 45 апликации, като 14 са експонирани в историческия ни музей. Открихме и две златни маслинови листа и златен маслинов плод. Предметите са останали скрити за поколения. Благодарение на разпоредената от мен служебна проверка, всички тези уникални картини и предмети ще бъдат изложени в Историческия музей в Стрелча“, каза кметът Иван Евстатиев.

Двете маслинови листа и маслинов плод са част от златен венец, намерен случайно през 1959г. до една могила в местността Орела, заедно със сребърна каничка. Те са част от ритуални погребения на знатни тракийци. Този факт дава основание на историци и археолози да предположат, че те са дело на ювелирните майстори, изработили ритуалните предмети, открити в Жаба могила. От венеца са запазени 40 лаврови листа и няколко плода.Те се намират в Историческия музей в Пловдив.

Краеведът и основател на Историческия музей в Стрелча Тодор Белчов запазва двете златни маслинови листа и златен маслинов плод, преди да бъде предаден венеца в Пловдив, за да бъдат експонатите изложени в музея.

По инициатива на кмета на община Стрелча Иван Евстатиев се изготвя проект, който ще популяризира „Жаба могила”. Иван Евстатиев вече проведе разговори с Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, за включването на Жаба могила в материалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Коментари