Общество

Млади червенокръстци и институции заедно в борбата с ХИВ/СПИН

Пазарджик

Всяка година, през третата неделя на месец май се отбелязва Денят за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Наслова през тази година е „Ангажираност, образование, сила“.

 

В Пазарджик отбелязването на деня не е просто отбелязване. На пл. „Васил Левски“ Общината е обособила цветна алея, представляваща Червената панделка – символ на борбата с коварната болест. При тази алея и под наслова „Да запазим посоката! Да продължим пътя!“ днес се събраха десетки доброволци от Младежката структура на ОС на БЧК – Пазарджик, представители на РЗИ, на Комисията по наркотични вещества. В три лъча младите червенокръстци се заеха да образоват минувачите по пазарджишките улици с информационни материали, митове и факти за заразата със СПИН, както и червени лентички в знак на съпричастност за жертвите на СПИН.

SPIN_aleq_cvetqSPIN_BM4K

Червената панделка е международен символ на анти СПИН кампанията. Тя е символ за солидарност към хората, живеещи с ХИВ, и обединява усилията в общата борба срещу болестта. Червеният цвят едновременно символизира любовта и изразява съпричастността към засегнатите от заболяването и болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН. Червеният цвят е също и предупреждение, да не се подхожда лекомислено към проблема.

На 15 май хиляди по света ще се включат в най-голямото и най-старо събитие на общностно ниво, свързано с проблема ХИВ/СПИН.

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН за пръв път се отбелязва през 1983 година в Сан Франциско и Ню Йорк с възпоменание за починалите, в подкрепа на живеещите с вируса на СПИН, за повишаване на информираността и чувствителността към този проблем и ангажиране на обществото в борбата срещу СПИН.

От началото на епидемията досега ХИВ е отнел над 25 милиона човешки живота, а днес по света с вируса живеят близо 33 милиона души. СПИН продължава да опустошава човешките общности навсякъде по света. 15 май – денят за съпричастност, е начин хората, загубили свои близки, да покажат скръбта и да поискат да бъдат потвърдени ангажиментите в борбата срещу пандемията. В България денят се отбелязва от 1992 година.

По данни на „Национална програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ към МЗ, само през първия месец на 2016 година са открити нови 16 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната официално са 2283. През 2015 г. са открити нови 204 лица с ХИВ. В област Пазарджик те са 8. Статистиката показва, продължаваща тенденция броят на новорегистрираните мъже да е над четири пъти по-голям от броя на жените. Близо 90{5096c976179be6c5a378f3ca71010889c012c7db7f7ec4b11baea3e99cce71d3} от новорегистрираните с ХИВ в България от началото на годината са инфектирани по сексуален път. Увеличава се процентът на ХИВ-позитивните в групата на мъжете, заразили се по хомо/бисексуален път и намалява този в групата на инжекционно употребяващите наркотици.

В РЗИ Пазарджик днес е Ден на отворените врати и до 16 часа всеки, който желае може да провери своя ХИВ-статус в микробиологичната лаборатория на инспекцията.

Коментари