Култура

Младежкият дом се превръща в „Океан от любов“

Пазарджик Единадесетото издание на Международния младежки театрален фестивал „Океан от любов“ ще посрещне 21 театрални трупи с над 200 участници между 1-ви и 5-ти април, съобщават от Младежки дом – Пазарджик.

 

Програмата ще представи разнообразни спектакли от Пазарджик, София, Пловдив, Варна, Шумен, Стара Загора, Горна Оряховица, Радомир, Първомай, Сливен и държавите Македония и Турция. Театралните експерти, които ще разискват спектаклите, заедно с участниците, са актьорът и режисьор Гьорги Георгиев – Áнтика и актьорите Христо Пъдев, Алиса Атанасова и Весела Бабинова.

Тази година водещи на театралните ателиета ще бъдат Стерре Майер и ЛаураУестън – преподаватели от GuildfordSchool of Acting към Университета в Съри, Англия. Основният акцент в ателиетата ще бъдат гласови и движенчески актьорски техники. Новият момент, върху който искаме да фокусираме вниманието на участниците, е съвременна и новоиздадена драматургия, коментира директорът на Младежки дом Инна Церовска.

На участниците и ръководителите на трупите ще се даде възможност да избират между разнообразни съвременни драматургични текстове, основно с младежки теми. Издателствата, които ще  гостуват са Панорама +, представено от преводача Лора Ненковска и Блек Фламинго Публишинг, представено от проф. дфн Владко Мурдаров.

По традиция фестивалът предоставя възможност на висшите учебни заведения предлагащи театрални специалности да ги презентират пред бъдещите студенти.

Благодарение на гражданите, станали спомоществователи и зрители в Мартенския театрален маратон, е осигурен награден фонд от издателство „Сиела“ – книгата на Георги Тошев „Катя Паскалева. Жените в мен“.

До края на Международния младежки театрален фестивал „Океан от любов“ може да се види и част от изложбата „Аз, Катя“ предоставена с любезното съдействие на НДК.

Събитието е реализирано от Младежки дом – Пазарджик и Община Пазарджик.

Коментари