Култура Любопитно Общество

Младежкият дом – вече на 45 години

Пазарджик

На 7 април Младежки дом Пазарджик ще отпразнува своя 45-ти рожден ден. 

В далечната 1971 година с решение от 01.03.1971 г. на Общински съвет Пазарджик е открит Младежкият дом в нашия град. Той е един от първите в страната. С течение на времето се утвърждава като културно-информационно и творческо средище за младите хора; място за отдих , развлечение и обучение в свободното време.

Домът провежда и реализира общинската и държавна политика по отношение на младите хора и дейностите, свързани с младежта.

Годишно в Младежкия дом работят около 20 самодейни колективи, школи и клубове с 700 до 800 участници. Тук младежите правят първи стъпки в общуването с голямото изкуство, което се превръща за някои от тях в призвание и професия за цял живот.

Всяка година за рождения ден на Дома се присъжда Почетният знак на Младежки дом Пазарджик , оценка за целогодишната работа  на номинираната формация, форма или клуб. Първият носител на престижното отличие е ПТС „Чудесия“.  Миналата година знака мина в ръцете на брейк денс школа “No name crew”.  На тържеството брейкърите  ще предадат Почетния знак на Младежки дом Пазарджик на формацията, номинирана чрез гласуване от общото събрание на 30 март 2016 г. 

Ще бъде връчен и  Златния знак на Младежки дом Пазарджик.   Знакът се присъжда  на личност, допринесла за развитието, утвърждаването и популяризирането на Младежкия дом. Първият носител на   Златния знак на Младежки дом Пазарджик беше г-жа Таня Димитрова, ръководител на ПТС „Чудесия“. Миналата година Знака получи Стоян Караджов – създател на сайта на Младежки дом Пазарджик . Тази година Номинираните за носител на Златния знак на Младежки дом са: Мария Дъбова  – журналист, Нишан Бъздикян –  предприемач, Спас Крайнин – студент по журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, сътрудник към програма „Хоризонт“ на БНР и Александра Кисовска – художник .

С поредица от събития през 2016 година ще бъде отбелязана 45- годишнината на Младежки дом  Пазарджик. 

Честта да бъдат първи получиха танцьорите от Представителен танцов състав „Чудесия“.

Представителен танцов състав „Чудесия“ е най-многобройната формация на Младежки дом – Пазарджик. 

Тяхната мисия е да съхраняват и разпространяват българщината, да  носят  радост  и да даряват любов!

Коментари