Институции

Младежите имаха своя специален ден в Пазарджик

Написано от ПЗИНФО

Пазарджик бе домакин на събития по повод Международния ден на младежта (12 август). Изборът на нашия град от страна на Министерство на младежта и спорта за пореден път доказа, че в Пазарджик младежите са активна част от гражданското общество. С много ентусиазъм и заредени с позитивна енергия, младите хора се включиха в редица дейности, демонстрирайки ангажираност, активно участие в различни проекти, обществени дейности и спорт.

“Това е голям комплимент за нас и ни мотивира да продължаваме да работим толкова усърдно. Мисля, че буквално с всеки проект, с всяка съвместна работа с министерството – те имат още по-голямо доверие към нас, защото виждат, че ние не правим нещата просто, за да ги извършим, нашата цел е те да достигнат до максимално повече хора. Там, където се работи качествено, няма как нещата да не се забележат и оценят, а и да останат във времето. Ние се опитваме да работим така във всички посоки и най-важното е – нашата работе да не бъде еднодневка, а да бъде по-скоро като вълна, която да повлече все повече последователи след себе си”, коментира председателят на „Спортен клуб Пазарджик спортува“ Ренета Камберова.

20 организации и спортни клубове от община Пазарджик участваха в младежкото изложение, което даде старт на мащабното събитие. Всеки участник имаше своя шатра на Острова, за да покаже дейността си. Изключително атрактивни бяха малките състезателки от двата клуба по художествена гимнастика “Диляна“ и „Диляна Прима“. Посетителите на парка наблюдаваха атрактивни схватки на представителите на различни бойни спортове, ръст над останалите извисяваха младите волейболисти, присъстваха още футболисти, танцьори и други. Представени бяха и различни неправителствени организации, които работят с младежи.

Специален интерес предизвикаха и неправителствената организация Планинско спасяване Пазарджик, които демонстрираха част от своето оборудване по атрактивен начин.

Експерти от министерство на младежта и спорта запознаха представители на спортни клубове и неправителствени организации от Пазарджик с възможностите за финансиране на проекти насочени към младите хора.

“Предстои приемането на Национална стратегия за младежта. В момента се провеждат обществени дискусии, за да се вземат под внимание потребностите на младите хора у нас”, сподели в Пазарджик Лилия Топалова от Министерство на младежта и спорта. Добрата новина е, че ще продължи финансирането на проекти насочени към младежите.

През последните години в Пазарджик успешно се реализират проекти, финансирани по програми на Министерство на младежта и спорта. Което бе посочено и като добър пример от експертите на спортното министерство.

В рамките на срещата, която се проведе под формата на “Младежко кафене”, бяха зададени много конкретни въпроси към експертите, което подсказа, че от Пазарджик ще има още много проекти насочени към младите хора и тяхната акстивност.

Инициативата по случай Деня на младежта, организирана от министерство на спорта, организацията „България обича младите“ и община Пазарджик продължи с „Вечер на талантите“. Събитието завърши с прожекция на филм.

Коментари