Общество

Митрополит Николай идва в Пазарджик с чудотворната икона „Златна ябълка“

Пазарджик Тази вечер Чудотворната икона на Св. Богородица „Златна ябълка“ ще бъде посрещната в Пазарджик. светинята ще бъде донесена в храм „Успение Богородично“ от негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Той ще възглави в църквата отслужването на Малко повечерие Богородичен акатист – ІV статия от 18.00 часа.

 

Чудотворната икона на Божията Майка – нар. Златна Ябълка се пази в храма в кв. Горни Воден на гр. Асеновград и води началото си от XVII в.

Тя е много почитана от вярващите и най-вече сред бездетните съпрузи. Във връзка с това било установено да се чества тъй наречения празник  "Златна ябълка". Ето какво пише за това един синаксар от Ананий Клинис: „В петата събота на Великия пост, православните отдават акатистна похвала на Пресветата, Пречиста, Преблагословена Владичица наша Богородица и Присно Дева Мария. Чрез тая свята и чудотворна икона Пресветата Майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни, благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи. Възпоминание на чудото с неплодната жена , която като беше закъсняла за празника на благодатната Богородица Дева Мария, поради дългия път, не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност. Йереят като чу плача и риданията на жената много се натъжи и като не намери и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му. И видя (йереят) една ябълка, оставена в дар пред светата чудотворна икона, взе я и я даде на жената като благословение, а тя като прие ябълката с гореща вяра се успокои. И не след много време жената се оказа трудна. Като се роди рожбата й, от вяра и благодарност към Божията майка, тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат."/Пловдивска Митрополия)

Коментари