Култура Спорт

„Мистерия“ – световен успех, облечен в красота

Пазарджик, Прага Световен успех, облечен в младост, грация и красота донесоха от Прага момичетата от мажоретен състав „Мистерия“. Няколко дни по-късно световният шампион Кристина Асенова и капитанът на отбора Радка Лазова още са под влияние на състезателния вихър в чешката столица.  

 

Щастливи от плодовете на труда си и горди от постигнатото за страната си, за града си, за Общински детски комплекс и треньорите си и, не на последно място – за себе си. А под красотата, виждана отстрани, се крие наистина много труд. Няколко спорта, събрани в едно, непрекъснато поддържане на високо ниво на няколко съчетания, съвсем отделно остават училището, семейството, приятелите. Но, погледнато отстрани, обикновени момичета, все още леко смутени от успеха си. Обикновени не е съвсем точно – ако е вярно че красотата ще спаси света, вече сме спасени.

Новият световен шампион в соло формация пом-пон в категория сеньорки, Кристина Асенова е дебютант на такъв голям форум. Вицешампионска титла носи в Пазарджик и в марш-парад с пом-пон. С мажоретен спорт се занимава по-малко от година, тренирала е и художествена гимнастика. Признава, че това й помага, но мажоретният спорт й харесва не по-малко. Щастлива е от високата чест да изправи пълна зала на крака на българския химн и от това, че е победила трикратна световна шампионка. Благодари на екипа на ОДК в лицето на Емилия Спасова и треньорите Андонова и Нешева. За напрежението от дебюта си на такъв голям форум казва просто „Като стъпих на терена забравих всичко около мен.“ Сега на преден план излиза училището – Езиковата гимназия, но е свикнала да съчетава двете. Иска да продължава напред с успехите в мажоретния спорт. Капитанът на отбора Радка Лазова сподели щастието на всички, че са реализирали отдавнашната си мечта да представят България по достоен начин. „Радваме се, че накарахме хората да видят, че това не е просто спорт, в който просто си седиш в залата по час седмично. Винаги сме целели да променим това закостеняло впечатление. Спортът ни е комбинация между всички – художествена гимнастика, спортни танци, модерни танци, балет – всичко, което го прави още по-труден.“ Тя също очаква началото на учебната година, но за нея тя вече ще бъде в университета. Но няма намерение да си дава почивка от „Мистерия“.

Припомняме, че в Прага „Мистерия“ участва с 34 момичета във възрастовите категории кадетки и сеньорки в дисциплините – соло с пом-пон, дуо-трио с пом-пон, мини формация с пом-пон и група с пом-пон.

В категория сеньорки идва шампионската титла Кристина Асенова в соло формация с пом-пон и сребърен медал за марш-парад с пом-пон, бронзов медал за  мини формация с пом-пон и още един бронзов медал за група с пом-пон.

Другата добра новина, донесена от Прага е тази, че на Общото събрание на Международната федерация по мажоретен спорт, Пазарджик е избран за домакин на Европа Гран При 2018.

Коментари