Общество

Миома с размер на новородено бебе отстраниха лекари от АГО на областната болница

Написано от ПЗИНФО

Пазарджик

Сложната операция за отстраняване на матката заедно с тумора, е извършена от началника на отделението д-р Илиян Траянов в екип с акушер-гинеколозите д-р Иван Китов, д-р Петя Дудова, анестезиолог д-р Боряна Христова и акушерката Петя Дулчева. Преди интервенцията се налага на 41-годишната жена два пъти спешно да бъде прелята кръв ,поради нисък хемоглобин. Операцията продължава повече от час и завършва успешно благодарение на екипната работа.

Отстраненият тумор се оказва, че тежи три килограма. 41-годишната Иванка Иванова от село Црънча вече е в стабилно състояние и днес за първи път след операцията е раздвижена. Биологичен материал от отстраненият тумор е изпратен за хистологично изследване.Оперираната жена е безкрайно благодарна на лекарите, извършили операцията. Тя признава, че дълго време се е страхувала да потърси лекарска помощ. Преди два месеца отива в Хирургично отделение на МБА-Пазарджик, където началникът д-р Георги Стоилов я оперира от апандецит. Той открива миомата и я съветва да потърси д-р Траянов и да не отлага нова операция.

След възстановяването от първата операция жената се доверява на д-р Траянов и дава съгласие, за да бъде оперирана. Пациентката ще остане в болницата още 5 дни.

Съветът на медиците е жените редовно да ходят на профилактични прегледи и да не отлагат операция, когато се налага, за да не стигат до усложнения.

Коментари