България

Минути преди полунощ идва пролетта, какво ще е времето в първите и дни

Написано от ПЗИНФО

Днес идва астрономическата пролет. Очаква се плавно повишение на температурите, което ще започне с идването на пролетта, тя пристига днес точно в 23:24 часа.

В понеделник ще преобладава слънчево време с разкъсана облачност. В повечето места ще е почти тихо. В сутрешните часове в източните райони ще има ниска облачност, там ще духа слаб южен вятър. Дневните температури ще се повишат и максималните ще бъдат между 16° и 21°, в София – около 19°. Минимални температури – между 0° и 5°, в София – около 1°.

Във вторник ще духа слаб вятър от северозапад, в Източна България от север-североизток. Облачността ще се увеличи и след обяд на места в Югозападна България ще превали дъжд. В сряда сутринта ще е все още предимно облачно, на отделни места ще превали слаб дъжд. След обяд облачността ще се разкъсва и ще намалява. Минималните температури ще са между 3° и 8°, а максималните – между 13° и 18°.

В четвъртък ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, вероятността за валежи е малка. Вятърът ще се ориентира от запад-югозапад и дневните температури ще се повишат с 4-5 градуса. През следващите два дни ще се задържи сравнително топло с максимални температури почти в цялата страна над 20°.

В петък облачността ще е разкъсана, средна и висока, а в събота ще се увеличи и на места ще превали. По-късно през деня от северозапад ще прониква студен въздух и ще започне захлаждане. В неделя ще се задържи предимно облачно, на отделни места с валежи от дъжд. Вятърът ще е до умерен от северозапад. Минималните температури ще са между 5° и 10°, а дневните ще се понижат и максималните ще са между 15° и 20°.

Астрономически пролетта започва с пролетното равноденствие – около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември – в Южното.

Пролетта завършва с лятното слънцестоене – около 21 юни в Северното полукълбо и 21 декември – в Южното полукълбо.

Пролетните месеци в Северното полукълбо са март, април и май, а в Южното – септември, октомври и ноември.

През пролетта дните започват да стават по-дълги от нощта, температурите се повишават, а природата се връща към активен живот.

Коментари