Любопитно

Мини кола от дърво и ламарина – изобретението на дядо Тодор

Дядо Тодор от белоградчишкото село Гюргич измайстори сам мини автомобил с подръчни средства.
87-годишният старец няма книжка, но казва, че не му и трябва. Превозното средство на външен вид е странно, но вече е в движение, разказва БТА.

 

Дядо Тодор се придвижва с него из селото – от дома си до селския магазин и обратно, гордее се със своята кола и я смята за истинска.
Още по-горд е дядо Тодор, че сам е успял да сглоби автомобила, който се и движи. Направил колата от бракувана инвалидна количка, от която взел ходовата част. Купето пък сглобил от стари ламарина и дървени летви. Странният автомобил върви на ток.
Според някои превозното средство е много бавно, но пък дядо Тодор твърди, че автомобилът се движи два пъти по-бързо, ако самият той би вървял пеша.
В едно е категоричен – че мини колата, направена с подръчни средства, му върши работа и не му струва никакви пари. Не крие, че няма книжка, но смята, че не е опасен за движението в селцето.
Старецът споделя, че не е учил много, но пък е работил през целия си живот. В годините е бил и дърводелец, и миньор, и хлебар. Гордее се, че е добър казанджия и неслучайно в село Гюргич казанът, където се вари ракията, е един от най-добрите и го знаят в целия край.
С много любов Тодор говори за работата си като дърводелец и се хвали с майсторлъка си, в който влага много творчество. Че е баш майстор личи по спретнатия му дом и по изработения от него дървен трон, с който се гордее.
В дните преди Нова година дядо Тодор пожелава на всички пенсионери да са живи и здрави, да имат неговия дух за живот и им препоръчва всеки ден и час да се занимават с нещо, да майсторят или да работят./dnes.bg/

Коментари