Институции Криминално

Министър изрази задоволство от работата на ОДМВР Пазарджик

Написано от ПЗИНФО

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев присъства на отчета за дейността на Областната дирекция на МВР в Пазарджик. На срещата присъстваха още заместник министърът Моника Димитрова-Бийчър, главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, областният управител Трендафил Величков, представители на съдебната власт, на общините в областта.

Министър Демерджиев изрази задоволство от постигнатите резултати от състава на дирекцията.

През изминалата 2022 година регистрираните криминални престъпления са 1909 бр., а по икономическа линия са 338 бр. Запазва се тенденцията от последните години да преобладават регистрираните престъпления против собствеността, а именно различните видови кражби. Грабежите са изминалата година на 10, което е с 5 по-малко в сравнение с периода на 2021 година. Отчита се леко увеличение на общо регистрираните престъпления, но се наблюдава и голямо увеличение в разкриваемостта, в това число и в разследванията срещу неизвестен извършител.

Един от основните приоритети на оперативния и охранителния състав е противодействие срещу разпространението и притежаването на наркотични вещества. През 2022 година са регистрирани общо 125 престъпления от подобен род и са проведени множество специализирани полицейски операции, при които са установени и задържани множество лица. Забелязва се увеличение на лицата разпространяващи и притежаващи синтетични наркотици – синтетичен канабиноид и хашиш.

През 2022 година на територията на областта са регистрирани общо 670 ПТП, като от тях 246 са тежки с 19 загинали и 313 ранени участници в движението. Най-четите причини за подобни инциденти са свързани със сблъсък между МПС, преобръщане на автомобила, блъскане на пешеходци или велосипедисти. При 90 % от тежките ПТП причината за тяхното настъпване е високата скорост и отнемане на предимство.

Служителите на ОДМВР-Пазарджик, работещи по линия на пътния контрол са констатирани 83353 броя нарушения на правилата за движение, при което са съставени 10908 акта за установяване на административни нарушения и са констатирани 71427 нарушения с фиш, от които 39 666 бр. са електрони фишове за превишена скорост и липса на застраховка.

След изнесения отчет министър Демерджиев начерта основните насоки и приоритети в работата на служителите, а именно продължаване на анализите за подобряване на резултатите във всички сфери на полицейската работа. Акцент е осигуряването на нужното спокойствие и сигурност на гражданите. Разбира се министърът очерта и най-близкото предизвикателство пред органите на вътрешното министерство, свързани с осигуряването на честни и прозрачни избори, с активното и ефективно противодействие на опитите за купуването на гласове. По време на отчета бе отбелязано и високото ниво на взаимодействие между ОДМВР-Пазарджик, съдебната власт и общинските администрации.

Пресцентър ОДМВР-Пазарджик

Коментари