Общество

Микробиолози от РЗИ отново се впускат в приключението АГАР АРТ

Конкурсът АГАР АРТ отново ще има пазарджишко участие. От РЗИ напомнят, че в първото издание, през 2016 г., двете микробиоложки от инспекцията Силвия Велева и Силвия Ветренска, спечелиха награда.

 

Конкурсът за рисунка с микроорганизми върху петри е организиран от списание “Българска Наука” и фирма RIDACOM. Той е аналог на  Agar Art Contest на Американското общество по микробиология (ASM) и през 2016 г. се проведе за първи път в България. Велева и Ветренска споделят, че през тази година ще фокусират вниманието си върху техниката на рисуване и по-финия растеж на щрихите от колониите микроорганизми. „Ще се стремим към създаване на композиция, сюжет и перспектива в рисунките, така че да се доближават до реална художествена торба. Надяваме се да получим широка подкрепа и да докажем, че микробиологията е форма на изкуство.“, добавят те.

Всички снимки на творбите в конкурса ще бъдат качени във Фейсбук страницата на „Българска наука“, в специално създаден за целта албум и ще бъдат оценени от  жури. Наградата на публиката ще бъде определена според броя на харесванията и положителните реакции на снимките във Фейсбук. Победителите ще бъдат обявени на 12 юни.

Коментари