Култура

Между изкуството на Ван Гог

Пазарджик Много красота и светлина струят от новия проект на Марин и Светозара Кузеви „Люлката на Ван Гог”, който беше открит в Острова. Светлина, детство, цветя, безгрижие – животът блика от творбата на творческия тандем, който преди година зарадва посетителите на парка с „Приказна разходка”. Най-малките превзеха творбата още преди да приключи официалното й откриване.

Марин Кузев за своята и на съпругата му Светозара Кузева творба: Посланието в „Люлката на Ван Гог” е многопластово. идеята продължава линията на това, което направихме миналата година. Не напразно избрахме да запознаем публиката с изкуството по един закачлив начин. В тази скулптура има функционалност, която за пръв път се поднася по този начин.
Светът и Европа отбелязват 125-годишнината от смъртта на Ван Гог, затова решихме да започнем с него. Предизвикателство по време на работата беше как ще съчетаем форма с цвят, как ще стои суровата инстинктивна живопис на Ван Гог в своята триизмерност. Мисля, че крайният резултат е интересен.  Надяваме се, люлеейки се между изкуството на Ван Гог, хората да стават по одухотворени. Това, което сме направили като скулптурен субект е точно метафората на това, че огромни гении като Ван Гог, след които изкуството не е същото и светът вече не е същият, вижда се че това е една материализирана метафора на това, че те са едни цивилизационни люлки. Точно за това така изглежда и нашата люлка.

Марин Кузев изказа специална благодарност на Община Пазарджик и кмета Тодор Попов, без които „Люлката на Ван Гог” нямаше да бъде реализирана.

„Щастлив, че можем да допълним нов щрих в нашия парк. Считам, че добавяме стойностни неща – те възпитават, те обучават. Идеята, която реализираме е надграждане на това, което поставихме като начало през миналата година с фигурите на приказните герои. Тази година добавяме „Люлката на Ван Гог”. Изключително горд и щастлив съм, че успяхме да реализираме още една идея на семейство Кузеви и мисля че тя също ще се превърне в любимо място за децата. След 20-30 години нас вероятно няма да ни помнят, но това което оставим след себе си ще се помни., каза кметът Тодор Попов.

Коментари