Общество

Медицински сестри ще блокират пътя към гарата днес

Написано от ПЗИНФО

Пазарджик

Медицински сестри от Пазарджишко, заедно с техни съмишленици от други региони в страната и омбудсмата Мая Манолова, ще проведат днес поредния протест с искане за качествени реформи в здравеопазването и спиране източването на пари в сектора, съобщава "Марица". Прояват ще премине с блокада на ул. „Царица Йоанна“ в района на бившата казарма, съобщи местната координаторка на сестрите Димитрия Димитрова.

Няколко десетки се очаква да са само гостуващите участници, а общият им брой – да надхвърли 100. Пътят ще бъде затворен от 17,00 до 18,00 часа.

След като пазарджиклийки се присъединиха към демонстрациите в различни български градове, сега в Пазарджик идват техни колеги от София, Пловдив, Девин, начело с техните координатори Мая Илиева, Веси Ганчева, Ели Тонева, Диана Чаушева.

„Ще протестираме не просто за заплати, проявата ни е срещу случващото се в българското здравеопазване, каза Димитрова. Виждате – почина 6-годишно детенце, защото са му искали едни пари, които не трябва да се искат – по Конституция децата до 18 години в България трябва да се лекуват безплатно! Днес прочетох за момче, което търси 320 000 лева, за да продължи да живее, момиче се нуждае от еди-колко си хиляди евро за животоспасяваща терапия… Всеки ден сме свидетели на подобни истории, а това не трябва да се случва! Не трябва да бъдем оставяни на закона на Дарвин за естествения подбор – който оцелее-оцелее. Та ние сме в 21. век и заслужаваме много по-добро здравеопазване!“

Медсестри от София, Пловдив и Девин ще се присъединят към пазарджишките си колежки, заедно с лидерите си по места Мая Илиева, Веси Ганчева, Ели Тонева, Диана Чаушева.

Намеренията на протестиращите бяха да затворят пътя Пазарджик-Пловдив, но от общината ги пренасочили, защото около пътя за гарата и Пещера има повече алтернативни маршрути.

„Предварително се извиняваме на хората – целта ни не е да създаваме неудобства, подчерта Димитрова. Да, ще има такива, но в крайна сметка борбата ни е за всички граждани и пациенти. Когато прочетем или чуем, че някого го е сполетяла болест, сменяме канала с мисълта, че на нас няма да ни се случи. Не е така! Като ни дойде до главата, започваме сами да търсим пари, но това не бива да се случва. Този народ трябва да има добро здравеопазване, всеки трябва да има възможност да се лекува“.

Димитрова каза още, че макар много да се спекулира с темата, увеличение на заплатите с колегите й не са получили. Раздават се по 30-50 милиона, публично дори премиерът Бойко Борисов се ангажира от 1 юни всяка медсестра да получава 950 лева минимум, но това до момента не е станало.

Само едно от исканията на здравните работнички е за достойно възнаграждение, подобаващо на хора с образование и упражняващи отговорна професия. За постигането му обаче са убедени, че е нужна смяна в системата, спиране източването на пари, да се спре търговията със здравето на хората. Когато човек е болен, да може да се лекува, без да се чуди откъде да вземе пари за медицински изделия, за пътека, за избор на екип и какво ли още не.

„Това го няма никъде – толкова доплащания за здравноосигурен човек, коментира Димитрова. Преди два дни излезе изследване, че едно раждане излиза от 1000 до 2500 лева. Моите внуци са раждани в чужбина и никъде не сме плащали нито цент, а сме чужденци! Това не може да продължава така, не може да искаме да има болни, не може да се кръстим този месец да имаме 40 пациенти в еди-коя си болница. По-добре е и четири да нямаме, но не се прави нищо, за да се намали заболеваемостта. Случаят с починалия 28-годишен младеж, тежащ 150 кг, е показателен. Спешният екип излезе виновен, а къде е джипито, как не забеляза това опасно свръхтегло, че на тази възраст има диабет, кръвно, проблеми?! Не се залага на профилактика. Стремежът е да се вкара пациентът в болницата, да се вземат пари за пътеката и да се изпише недоизлекуван! Това не е нормално!“.

Поредицата от протести продължава в цялата страна, като вече се стига и до крайни форми – ефективни стачки със спиране на работа, а във Видин всеки момент ще направят колективно подаване на оставки, заедно с лекарите.

Как ще продължат проявите в Пазарджик, ще се реши тази вечер. Очаква се да се чуе много добра новина за съсловието, но Димитрова предпочете да не издава повече. След митинга тя и колежките й ще се съберат в дома й, за да обсъдят какви да са последващите им действия. Един от обсъжданите варианти за следващи протести е блокади на възлови шосета за морето в разгара на туристическия сезон, тази вечер ще се реши дали и това ще бъде направено.

„Сигурно е само, че няма да се откажем. Спрем ли, ще се върнем на изходна позиция и за десетилетия напред няма да има никаква промяна, така че продължаваме“, зарече се Димитрова.

Коментари