Култура Общество

Мартенски театрален маратон

Написано от ПЗИНФО

С петото издание на Мартенски театрален маратон акцентираме върху съвременни теми с три диалогични спектакъла за младежката публика.
През 2020 г. провеждаме събитието в партньорство с Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни и Областен съвет за наркотични вещества.

Кой е виновен? Кой е прав? Като кого бих постъпил аз? Искам ли да чуя истината? Осмелявам ли се да кажа: „Обичам те”? Да не премълчавам за насилието – чуто, видяно, преживяно? Бързам да порасна, а какво харесвам във възрастните?
Въпроси, които си задавате и търсите отговорите. А отговорите са много и различни.
На Голяма сцена в Младежки дом – Пазарджик ще видим моноспектакъла на Ованес Торосян – „Харлем шейк“, документален театър на Университетски театър НБУ „Премълчаното разказано“ и постановката „Истината или се осмеляваш“ на Драматичен театър „Р. Стоянов“ Габрово

Мартенски театрален маратон се провежда от 2016 г. През най-театралния месец даваме сцена на независими и алтернативни актьорски трупи на млади артисти.

Маратонът е стъпка към Младежкия театрален фестивал „Океан от любов“, в който участие взимат трупи от цялата страна. Предлага театрални ателиета, конструктивно обсъждане и срещи със съмишленици.
Тази година фестивалът ще се проведе от 10 до 13 април 2020 г.

ПРОГРАМА
4 МАРТ, сряда
14:30 часа
Голяма зала Младежки дом
HARLEM SHAKE
МОНОСПЕКТАКЪЛ НА ОВАНЕС ТОРОСЯН
Седем забавни разказа за хора живеещи в България. Техните възгледи, мечти и принципи. Един проект за изгубената духовност, писменост и култура. Народно творчество без ценности, крив морал и неизвестна посока. #Кой е виновен, има ли такива? #Кой днес пише нашата история? Какво бе в началото, а какво стана? Какво ще е? Отметнат ли е векът? Лош ли е жребият? Защо сме останали и що чиним? Културата ли окарикатурява карикатуриста или народът окарикатурява културата? Черно-бяло. Ден-нощ. Да-Не. Действие- Надежда.
Ованес Торосян е нестихващ в търсенията си и в театъра, и в киното, и като актьор, и като режисьор.
Участва в изключително успешните кинопродукции „ТИЛТ”, „Източни пиеси”, „Аве”, „Аз съм ти”, „Отчуждение“ „Съдилището”, “Каръци“.
18 март, сряда
14:30 часа
Голяма зала, Младежки дом
ПРЕМЪЛЧАНОТО РАЗКАЗАНО
documentary fiction
В жанр документален театър, спектакълът разказва историите на 4 жени с различен статус в обществото и семейството. Обединява ги преживяното насилие, което оставя дълбоки и трайни следи във всяка една от тях и след преживяното, Тя никога няма да бъде същата!
Участват: Добриела Попова, Диана Спасова, Росица Гевренова и Яна Грозданова
Текст, режисура и участие на живо: Възкресия Вихърова; На камерата: Луси Узунова След спектакъла сесия по ПЛЕЙБЕК театър с водещ Антоанета Петрова въвлича артисти и публика обединени от темата за НЕнасилие в разговор „СПОДЕЛИ , ЗА ДА РАЗКАЖА“.
Университетски театър на Нов български университет
25 март, сряда
14:30 часа
Голяма зала, Младежки дом
ИСТИНАТА ИЛИ СЕ ОСМЕЛЯВАШ
от Щефан Лак
Превод: Владко Мурдаров
Режисьор: Васил Дуев
Сценография и костюми: Даниела Николчова; Хореография: Филип Миланов, Валери Миленков; Участват: Адриана Димова, Ангел Калев, Живко Гущеров
Постановката на ДТ „Рачо Стоянов”- Габрово
Осмелявате ли се да чуете истината? В пиесата си младия австрийски драматург Щефан Лак закачливо повдига темата за „първия път“ в любовта – за копнежите и страховете на младите хора, за двубоя между половете, за смелостта да противостоиш на стереотипите и за първите избори в живота.
„Истината или се осмеляваш“ ще свали свенливостта и притеснението от темата, за да Ви покажат нейната универсалност. Стремежите и копнежите, страховете от първия любовен акт не са нито само австрийски, нито само български. Те са напълно естествени за всички.
Смехът Ви е гарантиран, а след представлението блусът ще бъде неизбежен.
Фейсбук събитие: Мартенски театрален маратон

Коментари