България Институции Общество

Мария Габриел посети Идомени

Идомени,Гърция

Делегацията евродепутати от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, сред които е и зам.-председателят на Групата на ЕНП по въпросите на Средиземноморието Мария Габриел, посетиха бежанския лагер Идомени на гръцко-македонската граница, за да се запознаят на място със ситуацията и оценят изпълнението на споразумението между ЕС и Турция. Положението в лагера поражда заплахи както за околната среда, така и за сигурността и безопасността, особено на жените и децата. Към момента в Идомени има повече от 9 200 бежанци при капацитет 2 000 души.

„В лагера се сблъскахме с предизвикателства, които изискват спешен отговор. Надеждата е скоро да бъдат решени въпросите, свързани със статута на хората в лагера, процедурите за регистрация, преместването в нови лагери и капацитета на Гърция да се справи със ситуацията. Гръцките власти индикират средата на юни като период, в който ще са готови лагерите с по-добри условия за настаняване и ще стартира процедурата по регистрация.“, коментира Мария Габриел от Идомени.

Тя отбеляза необходимостта от ускоряване на идентифицирането и регистрацията на кандидатите за преместване, за да може и допълнителните лица, търсещи убежище, да бъдат готови за преместване през следващите месеци. Гръцките власти имат за цел да прехвърлят най-малко 4 500 души от Идомени в новите горещи точки, които все още са в процес на създаване.

 

 

Коментари