Общество

Лъвската сага все пак се мести в Холандия

Пазарджик На провела се среща между кмета на Община Пазарджик, Тодор Попов и представители на фондация “Четири лапи” още веднъж бяха изложени мотивите зад искането двете животни да бъдат спасени и отгледани в Пазарджик, а на своя страна от организацията изразиха тяхното становище и притеснения относно ситуацията. За момента бе взето решение да бъдат изчакани всички останали изследвания и експертизи, които да определят реалното състояние на двете лъвчета.

След решението те да бъдат транспортирани до Холандия, Община Пазарджик продължава да има желанието да бъде партньор по казуса с единствената цел да бъде осигурен нормален живот на лъвчетата, в максимално благоприятна среда – нещо, което имаме самочувствието, че можем да подсигурим при евентуално стабилизиране състоянието на животните. 

Община Пазарджик

На 30 януари МОСВ публикува следното съобщение:

Двете лъвчета Терез и Масут, които бяха родени в зоокъта в Разград, ще бъдат  транспортирани в спасителния център в Холандия.

„Търсехме законово решение с възможно най-добрите грижи за двете лъвчета“. Това обяви днес на брифинг министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той добави, че това решение е взето заедно с изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

„Утре лъвчетата ще заминат за спасителния център в Холандия“, обяви д-р Дамян Илиев. „Решението на агенцията е да направим най-доброто за здравето на лъвчетата,“ каза той и допълни, че има клинично заключение от ветеринарни лекари, че в България няма възможност за нужния ежедневен контрол на здравословното им състояние, в това число лабораторен и рентгенов.  „Необходима е специализирана грижа по време на лечението. Затова считаме, че е най-добре лъвчетата да бъдат транспортирани в спасителния център в Холандия, където ще бъдат в условия на по-добра експертиза по отношение на грижи и лечение“,  каза още д-р Илиев.

Коментари