Култура

Лири на Орфей за талантите на ОДК

Пазарджик, Калофер Талантите от Общински детски комплекс – Пазарджик, с ръководители Елена Тетева и Гинка Балабанова,  бяха отличени от журито на ХVІ Национален музикално-фолклорен конкурс „Орфееви таланти" – Калофер с три  златни, една сребърна и една бронзова  лири на Орфей, съобщават от комплекса. В най-големия конкурс за български фолклор са участвали 650 формации и стотици индивидуални изпълнители. Над 3 000 деца и младежи от цялата страна.

 

Пазарджишките танцьори от Представителен танцов състав „Детство“ при ОДК са спечелили три Златни лири в категория "Български народни танци". В категория „Народно пеене" дебютът на младите певици от Представителна формация "Гласовете на Орфей" е оценен с една сребърна и една бронзова  лири на Орфей.

Конкурсът обхваща всички направления на българския фолклор: песни, инструментали, танци, автентичен и обработен фолклор, авторска музика на фолклорна основа, видео-конкурс. Оценявани са от жури с видни представители на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) – Пловдив и други институции. Сред тях са ректорът на академията проф. акад. Милчо Василев, проф. Костадин Бураджиев, диригентът на хор „Космическите гласове на България” Ваня Монева, диригентът на оркестъра на БНР Димитър Христов, директорът на ансамбъл „Пирин” Денислав Кехайов, проф. Любен Досев, проф. Даниела Дженева, доц. Тодор Киров и др.

Коментари