Общество

Лендарт и детска работилница предстоят в почивните дни по проект SPEAKGREEN

Пазарджик

На 21 и 22 октомври на територията на Парк – остров „Свобода“ ще реализираме една от най-атрактивните дейности по проект  SPEAKGREEN на сдружение „Младежки дейности“. Трийсет ученици от художествени паралелки в СУ „Георги Брегов“ и преподавателят Дияна Николова ще вземат участие в двудневен уъркшоп по Лендарт. Ателието „Ленд арт – младежка креативност в природна среда“ ще се ръководи от арт-педагогически екип на Център за неформално образование и културна дейност АЛОС – София.

Участниците ще се запознаят с Лендарт като една  много артистична тенденция за търсене на нови материали и места за практикуване и показване на изкуство. Те ще изградят художествени произведения от природни материали, като разноцветни листа, клони и пръст.

Лендарт е временна естетизация на паркова среда. Вместо да изобразяват природата, творците я използват директно в своята работа. Фотографията е интегрална част от ленд арта. Веднага след създаването на произведението то се заснема и самата снимка вече става произведение или поне част от произведението, която може да бъде споделена с други хора и става средство за комуникация.

На 21-ви октомври от 11:00 ч. пред Младежки дом ще Ви срещнем с авторката на детски книжки Здрава Каменова.  Ще се запознаем с част от приключенията на главните герои от нейната книга „Боб. Малката метална кутийка с голяма мечта“, а след това в работилница за кукли, децата с малко помощ ще изработят персонажите от книгата. Заниманието е подходящо за деца от 4 до 10 години.

Книжката „Боб. Малката метална кутийка с голяма мечта“ е изключително забавна, с действен сюжет и много смешни и чудати персонажи. Тя не само забавлява, но неусетно започва да кара децата да си задават въпроса за многобройните отпадъци, които произвеждаме, с лекота да възприемат тяхното разделно събиране и рециклиране.

Напомняме, че проект SPEAKGREEN получи финансова подкрепа от TELUS International. Целта е да привлечем вниманието на подрастващите към  проблемите на околната среда.

Вече успешно преминаха няколко дейности:

  • „Празникът на Додо“ – интерактивно представление и демонстрация с актрисата Людмила Даскалова на екологична тема в НУ „Никола Фурнаджиев“.
  • Био игри за тийнейджъри в ОУ „Проф. Иван Батаклиев“.
  • Здравословната храна с Десислава Ангелова в ОУ „Климент Охридски“

Повече информация за проект SPEAKGREEN можете да намерите тук: https://www.facebook.com/SpeakgreenPZ/

Коментари