Общество

Лекарите в МБАЛ-Пазарджик спасиха живота на жената, пострадала от паднало дърво

35-годишната Мариана Трифонова пострада на 30 април от дърво паднало върху колата й по време на път. Zdrave.net разказва за първите действия на лекарите от МБАЛ-Пазарджик, спасили живота ѝ.

Жената е пътувала със съпруга си и детето си от Пазарджик за Костенец. Времето е било лошо, имало е силен вятър. Както пътуват огромно дърво пада върху колата. При падането на дървото най-тежкият удар поема 35-годишната Мариана. Тя е с тежка политравма на целия организъм.

Спешна помощ откарва пациентката й семейството й в Спешно отделение на МБАЛ-Пазарджик. „Там колегите действително са положили много грижи. Те премахват единия бъбрек и далака, зашиват черния дроб, червата и коремната стена. Проблемът обаче е с лицевата травма, която е много тежка. Тогава я привеждат по спешност в „Св. Анна“ на осмия ден от катастрофата“, разказа пред Zdrave.net доц. Желю Димов, началник на Клиниката по лицево-челюстна хирургия и оториноларингология в „Св. Анна“.

„Като е паднало дървото върху колата и е смазало лицето, някой от клоните на дървото е влязъл в корема и следвайки движението на колата я е разкъсали е излязъл пак. Цяло щастие е, че не  е закачил коремната аорта, защото е щяла да умре на момента“, каза пред Zdrave.net началникът на отделението по Анестезиология, реанимация и интензивно лечение д-р Димитър Иванов.

„Бях нощна смяна. Извикаха ни от Спешна помощ за ПТП и заварих една около 30-годишна жена в изключително тежко състояние. С много тежка травма на лицевия череп – в общи линии по средата на лицето имаше една дупка. Липсваше носа, горната челюст беше на парчета и тя почти липсваше, с много прорезни рани по лицето. Имаше коремна травма, част от дебелото черво беше навън. След това започнаха общореанимационни мероприятия. Беше интубирана, по спешност беше направен скенер на корем и гърди и се оказа, че има кръв в корема. Беше качена в операционната, при което дежурният тогава хирург д-р Георги Стоилов действа много бързо и много смело. Когато отворихме корема картината се оказа много тежка. Тя имаше множество разкъсвания на черния дроб, който кърви ужасно. Наложи се да й премахнем десния бъбрек, бяха разкъсани дванадесетопръстника и намиращия се под него панкреас. Беше премахнат и далака. Тя беше с много сериозна кръвозагуба, имаше и травматичен бял дроб“, разказа д-р Иванов.

„Не съм го направил само аз, ние сме един екип. В условията на спешност я оперирахме. Ние направихме каквото трябва и нещата се получиха. Просто един добър екип имаме и си свършихме работата. Аз съм работил 20 години в голяма болница с много спешни случаи – „Св. Георги“ в Пловдив. В такива случаи се работи по утвърдени правила. Радваме се, че това е дало резултат и сме помогнали на един човек. Това е много тежка травма“, скромно допълни д-р Стоилов.

Д-р Иванов разказа, че след операцията е била приведена в реанимация, където в продължение на няколко продължили да се борят за живота й. „Беше няколко дни на апарат, след това беше трахеостомирана. След като я стабилизирахме се насочихме към лицевите травми. Осигурихме такава консултация, тя беше приведена в София, където и е извършена лицево-челюстната операция и жената вече е в много добро състояние. Вчера се чух със съпруга й – захранена е и прави кратки разходки“, каза още той.

Коментари