Култура Общество

Културната и журналистическата общественост на Пазарджик загуби Дима Бойчева

Снимка: Знаме
Написано от ПЗИНФО

След боледуване от този свят на Бъдни вечер си отиде Дима Бойчева, съобщиха колегите и от вестник Знаме. Поклонението пред тленните й останки е утре, неделя, от 12 часа, в погребален център „Кронос“.

Загубата е и за цялата културна общественост, защото зад името на Дима в продължение на много години стоят редица инициативи в културния и просветния живот на Пазарджик и областта, припомнят от изданието.

В годините преди 1989 година Дима Бойчева е експерт в Окръжен съвет за култура и в Окръжен съвет за духовно развитие-Пазарджик, главен експерт на Общински съвет за култура, който ръководи, подпомага, организира със замах, с креативност и новаторство културната дейност на музеи, театри, библиотеки, кина, читалища на територията на Пазарджик и областта, развива центъра за работа с талантливи деца „Знаме на мира”.

След 1989 година е радиоводещ и журналист в първо частно радио в Пазарджик „ДЕЖ”. В продължение на близо четвърт век е журналист във вестник „Знаме“ с ресор „Култура“. Но и тогава не спря да помага на учениците си. През 1990 година е основател и първи председател на читалище „Пробуда” в квартал „Изток“…

През всички тези години Дима Бойчева стои зад създаването на читалища, домове на културата, музеи и галерии, най-известните творчески формации са подкрепяни от нея.

Нейно дело е първият празник на Пазарджик в ново време – на 5 юни 1987 година, когато наред с откритите естради и впечатляващите изяви на артисти на площада пред театъра,е доставена специална пиротехника от киноцентъра „Бояна”. Подпомага запазването на Ансамбъл „Пазарджик”, превръща камерния оркестър в града ни в Симфоничен голям оркестър като увещава и подкрепя проф. Иван Спасов да пътува от Пловдив, за да го дирижира.

Всички големи постановки, които пазарджишката публика помни, са с нейна активна подкрепа, а тя е причината в Пазарджик да гостува знаменития театър „Таганка”, както и на изпълнители от цял свят на фестивала „Зимни музикални вечери”…

До последно тя не спираше да се интересува от случващото се в културния живот на региона и страната, да се радва и да се ядосва, съпреживявайки щастието и мъката на артисти и творци – и от селото, и от столицата. Защото тя беше изяждала по една торба сол с всички и знаеше и смеха им, и тегобите им.

 

ПЗИНФО изказва съболезнования на близките ѝ!

 

Коментари