Култура

„Космическият абстракционизъм на Васил Иванов” в Пазарджик

Пазарджик

Художествена галерия „Станислав Доспевски” представя изложбата „Космическият абстракционизъм на Васил Иванов”. „Тази изложба  е съвместен  проект на няколко организации –  ХГ „ Станислав Доспевски”, Клуб за Фантастика, Евристика и Прогностика „ Аркадий и Борис Стругацки” град Пазарджик, KulturLab  и  Бяло братство. Поводът е 40 години от създаването на клуба по фантастика в град Пазарджик. Изложбата се осъществява благодарение на предоставената частна колекция на изкуствоведа Калин Николов  – изследовател на творчеството на художника  фантаст. Филмът „Пътят към Плеядите”на Димитър Грива за Васил Иванов е любезно предоставен от Бялото братство.

„Гражданинът на 21-ви век”! Така го нарича поета  изкуствовед  Кирил Кръстев  в едно свое есе посветено на  него!Васил Иванов  е роден в град София, през  1909 г.  и приключва живота си през  1975 г. отново в София. Завършва  Живопис в Национална  художествена академия през 1939 година, в класа на Никола Ганушев и Никола Маринов.  Принадлежи към кръга на    „Новите художници”, които реформират българското изкуство през 30-те, и е част от „Бараците”, художник с ярко изразен модерен светоглед. Интересува се от импресионизъм, като рисува предимно пейзажи и портрети, но този негов интерес бързо сменя посоката към абстрактното изкуство. С първите полети  в около земното пространство на Юрий Гагарин и Леонид  Леонов, космосът като тематика навлиза в българското изкуство и в частност  в изкуството на Васил Иванов. Интересите му към фантастичното, преплетени със знанията му за началото на човешката цивилизация, дават началото на космическият цикъл рисунки с бяла креда върху черна хартия през 60-те. Фантастични архитектурни  елементи, митологични богове  и странни съоръжения  надничат от ту малкия, ту голямо-форматен лист. Те карат въображението на зрителя, а дори и на изследователя да търсят връзка с интересите му към Изтока, практикуването на йога и принадлежността му към Бялото братство. Дългогодишният му аскетичен живот  в малка  дъсчена барака на улица „Елемаг”  в София, известна като част от квартала на Белите братя, допълнително прави тази личност обгърната в мистичност и твърде различна от представите ни за личностите от художествения живот на социалистическото общество. Васил Иванов живее и в чужбина, където успява да покаже голяма част от произведенията си. Притежатели на негови творби са писателя Ромен Гари,  Петър Увалиев, Юрий Буков /който му помага да остане за известно време във Франция/, вероятно местни изкуствоведи в Лондон, където прави няколко изложби и е добре приет още през шейсетте години.”

 

Куратор на изложбата е Ани Стойкова. Тя ще бъде открита на 5 юни /петък/ 2015 г., 18:00 часа в къща-музей „Станислав Доспевски”, бул. „Княгиня Мария Луиза” 54.

Коментари

Остави коментар